
Livsmedelsverket uppger att man ska se över tolkningen av EG-förordningen, där enskilda jägare som tar tillbaka inlämnat viltkött i förädlad form helt plötsligt betraktas som en marknad av myndighetens inspektörer. Foto: Jan Henricson
Livsmedelsverket om viltkorvförbud: ”Vill inte försvåra för jägarna”
Livsmedelsverket ser den enskilde jägaren som en del av en marknad. Att det är samma person som lämnar viltkött till ett godkänt charkuteri och återtar det i form av till exempel korv, har ingen betydelse för myndigheten när man tolkar gamla EG-förordningar.
Nyheten att Livsmedelsverket börjat förbjuda charkuterier att legotillverka korv och andra charkvaror av jägarnas viltkött har inte tagits emot väl av jägarkåren. Från Jägareförbundet riktas hård kritik mot myndigheten, och även politiker är missnöjda.
En marknad
På Livsmedelsverket säger man sig förstå företagens och jägarnas frustration, och att en översyn ska göras av hur regelverket tolkas. Men att säga att man har fel och ska ompröva sina förbudsbeslut, är man inte beredd att göra.

Petter Jonsson.
– Vi har gjort bedömningen att den här verksamheten, att jägarna lämnar kött och tar tillbaka det i förädlad form, är att likställa med att livsmedel släpps ut på marknaden. Det får inte göras med kött som inte är besiktigat från dessa livsmedelsföretag, säger Petter Jonsson som är enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollstödsenhet.
Varför förbjuder ni helt plötsligt charkuterier att förädla jägarnas viltkött? Det är en verksamhet som pågått i tiotals år utan några problem.
– Det handlar om verksamheter där själva hanteringen har skett på godkända livsmedelsföretag, där kött som tas in måste vara besiktigat. Lagstiftningen gör ingen skillnad på om man säljer den förädlade varan, skänker bort den eller vidareförmedlar den på annat sätt. I det här fallet har återlämnandet till jägaren tolkats som ett utsläppande på marknaden. Med det sagt är det beklagligt att företag och jägare blivit drabbade. Men vi vill hitta lösningar på det här problemet.
Hade det inte varit bättre att arbeta tillsammans med företagen för att göra det, än att förbjuda väl fungerande verksamheter?
– I de fall där förbud utfärdats har hanteringen inte uppfyllt lagstiftningens krav. Hanteringen har skett på godkända livsmedelsföretag där kravet är att kött som släpps ut på marknaden har genomgått en fullständig besiktning.
Men det är vi jägare själva som tar tillbaka köttet vi lämnat. Hur kan en enskild jägare betraktas som en marknad när avsikten är att konsumera varan i det egna hushållet?
– Men det tolkas om att det även i ett sådant fall likställs med utsläpp på marknaden.
Du säger tolkas som. Det låter som att det bara är byråkrati från er sida, särskilt som det fungerat klanderfritt i så många år utan att ni haft några synpunkter?
– I själva tolkningen har det i alla fall bedömts så. Men det finns möjliga lösningar för en jägare som vill ha sitt kött förädlat och få tillbaka det. Till exempel genom att vända sig till en detaljhandelsanläggning, som numera får ta emot mindre mängder kött utan att det är besiktigat. Eller att det går via en vilthanteringsanläggning där det besiktigas och godkänns.
Det sista du föreslår är både krångligt och dyrt. Bland annat kan bara oflådda kroppar av vilt tillsammans med röda organ lämnas till en vilthanteringsanläggning. Varför kan inte kött som lämnas till charkuterier betraktas på samma sätt som det som lämnas till en detaljhandel?
– Undantaget gäller vildsvinskött som lämnas i små mängder till detaljhandelsanläggning. För godkända livsmedelsföretag som, i det här fallet, tillverkar korv, gäller en annan lagstiftning.
Jag har hittat beslut om förbud som gäller tre charkuterier i södra Sverige. Hur många förbud har utfärdats?
– Jag har ingen exakt statistik på antalet beslut. Men inspektioner har gjorts och förbud har utfärdats under hösten och fram till nu.
Kommer alla charkuterier i landet som är i liknande situation att drabbas?
– Jag kan inte svara på omfattningen av kontroller, men samma regler och samma tolkning och samma tillämpning gäller för all vår kontrollverksamhet. Vi ser ett behov att vi som kontrollmyndighet tittar över vår tolkning och bedömning. Vi vill inte att enskilda och företag ska drabbas.
Det låter som att du ger en öppning för att det här kan omprövas. Kan det innebära att era förbud kommer att rullas tillbaka?
– Vi ser ett behov av att prata mer med både livsmedelsföretagare och jägare för att de ska vara involverade. Men jag kan inte säga att vi kommer att ändra vår tolkning av vad som är en marknad.
Men det är möjligt att ni ändrar er?
– Jag vill inte föregripa arbetet som ska göras. Vi vill ha rätt tolkning som håller i alla kontrollsituationer. Mer kan jag inte säga om den saken.
I besluten om förbud hänvisar ni till EG-förordningar som är 20 år gamla. Varför har ni inte agerat tidigare om den här verksamheten är olämplig och hälsofarlig?
– En förklaring är att en del av den hantering som gällde kontroller av vilthanteringsanläggningar innehöll felaktigheter och behövde uppdateras. Under det arbetet uppmärksammades att vi också behövde utföra en bättre kontroll av andra verksamheter.
Känner ni till några fall där legotillverkning av jägares viltkött har resulterat i ohälsa?
– Nej, jag har inte något exempel på där det lett till rena matförgiftningar.
Korvförbudet är ett märkligt sammanträffande med de nya reglerna för småskalig försäljning av vildsvinskött. I ena änden lättar ni på regelverket, i den andra försvårar ni utan att det kommer att ha några effekter. Är det bara en tillfällighet?
– Något sådant samband finns inte och vi vill inte göra det svårare för jägare. Tvärt om.
Men risken finns att det blir svårigheter. I princip alla förordar ökad vildsvinsjakt, inte minst för att minska skadorna i lantbruket. Hur ser du på risken att jakten kommer att minska, när jägarna får mindre anledning att ta vara på köttet?
– Jag kan inte svara på den frågan, men vi vill inte försvåra för jägarna att bedriva jakt.
Ser ni någon risk för att en oseriös verksamhet växer fram när de seriösa och kontrollerade charkuterierna hindras att ta emot jägarnas viltkött?
– Jag kan egentligen inte svara på det. Jag känner inte till vilka förutsättningar det finns för något sådant.
Att kunna förädla sitt viltkött till korv och rökta charkuterier är viktigt för jägarnas hushåll. Genom det tar man hand om sitt viltkött på ett bra och klokt sätt. Förstår du att det ni gör nu innebär ett stort problem för jägarkåren?
– Jag förstår att den här typen av beslut innebär en begränsning. Vi vill kunna erbjuda alternativ, och ha en tolkning som är lätt att förstå och ska nu titta på alternativ som gör det möjligt att bedriva en hållbar livsmedelsverksamhet för både företag och jägare.
Många av de här charkuterierna är små och legotillverkningen är viktig för dem. På exempelvis Åkes hemchark i Tingsryd uppgår den till 20–25 procent av omsättningen. Hur ser du på att Livsmedelsverket genom detta förbud rycker undan benen för deras företag?
– Jag kan inte svara för enskilda företag och hur stor påverkan ett beslut har för det företaget, men vi vill ha en blomstrande livsmedelsproduktion i Sverige, säger Petter Jonsson.
Vad tycker du om Livsmedelsverkets viltkorvförbud?
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.