Foto: Kjell-Erik Moseid

Foto: Kjell-Erik Moseid

Länsstyrelserna överens om fjälljakten

Länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland är överens om inriktningen för den nya fjälljakten.
– Vi kommer att gå ut med ett gemensamt pressmeddelande inom kort, säger Erik Gustavsson, enhetschef vid Naturresurs- och rennäringsenheten vid Norrbottens länsstyrelse.

Enligt Erik Gustavsson kommer länsstyrelsernas pressmeddelande ”i närtid”, men han vill inte precisera sig mer än så. Erik Gustavsson vill heller inte uppge vilken inriktning de tre myndigheterna kommer att ha i sitt fortsatta arbete med fjälljakten.

– Jag vill inte föregå det kommande pressmeddelandet. Där kommer länsstyrelserna redovisa vilken inriktning vi har när vi ska forma reglerna för den nya fjälljakten, däremot kommer inte alla detaljer vara färdiga då, säger Erik Gustavsson.

Han menar att det varit svårt för länsstyrelserna att tolka de luddiga föreskrifter om nya fjälljaktregler som kommit från regeringen.

– Och inte blev det enklare när Jordbruksverket valde att inte göra några föreskrifter med detaljregleringar av regeringens beslut, tillägger Erik Gustavsson.

 

Regeringen vill gynna jägare i Sverige

Den 29 september i år gick regeringen ut med att reglerna för fjälljakten ska förändras och jägare bosatta i Sverige ska ges förtur.

”För oss är det självklart att svenska jägare ska gynnas vid fjälljakten. I våra nordiska grannländer gynnas de egna medborgarna vid småviltjakt och så ska det givetvis vara även i vårt land”, skrev landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i en debattartikel på Svenskjakt.se som publicerades den 3 oktober i år.

Ett färdigt förslag till regelverk för fjälljakten ska vara klart den 9 februari 2017. Regeländringarna träder i kraft den 1 april 2017 och de nya jaktreglerna tillämpas från 2017 års jakt.

 

Kort efter intervjun avslöjade länsstyrelsen Jämtland de nya fjälljaktreglerna. Läs vad de innebär här

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev