Sven-Erik Bucht (S) har fullt förtroende för hur länsstyrelserna sköter sitt uppdrag om fjälljakten.

Fjälljakten: Bucht ställer sig bakom länsstyrelserna

För andra gången bara i år försöker den statliga myndigheten Kommerskollegium ändra fjälljaktreglerna. Och för andra gången ger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) istället sitt stöd till den tolkning som länsstyrelserna gjort av rennäringsförordningens paragraf 3.

– Jag noterar att Kommerskollegium gör en annan bedömning än regeringen i frågan. Jag kan så klart inte kommentera olika myndigheters bedömningar i media. Sådant kan uppfattas som ministerstyre, och det har vi inte i Sverige, säger Sven-Erik Bucht i en skriftlig kommentar till Svensk Jakt.

Det var den 1 april i år som rennäringsförordningens paragraf 3 ändrades av regeringen så att jägare bosatta i Sverige – eller som har närmare anknytning till landet – ska få förtur till fjälljakten på statens marker under de tre första jaktveckorna.

Beslutet har lett till att jakttrycket har minskat väsentligt på statens marker samt att jägare bosatta i Sverige kommer åt och kan nyttja fjälljakten på ett bättre sätt än tidigare.

 

Landsbygdsministern förklarar:

– Jag vill göra det tydligt vad som var bakgrunden till de nya reglerna för fjälljakten. Jakttrycket på småviltstammarna var tidigare oacceptabelt högt. Tillströmningen av jägare orsakade markslitage i fjällmiljön. Eftersom fjälljakt inte får ske om miljön, turismen och liknande kan skadas behövdes verktyg, så att länsstyrelserna skulle kunna balansera dessa intressen och jakttrycket på ett bättre sätt. Därför beslutade regeringen om de nya reglerna. Det här är en mycket viktig fråga för mig. Jag har fullt förtroende för hur länsstyrelserna sköter sitt uppdrag!, skriver Sven-Erik Bucht i sitt svar till Svensk Jakt.

Fakta

I maj i år skrev Kommerskollegium, på eget initiativ, ett yttrande till Näringsdepartementet där kollegiet ifrågasatte regeringens regeländringar av fjälljakten.

Nyligen hittade Kommerskollegium en ny öppning i frågan. Det handlar den här gången om en norsk jägare som ställer sig frågande till de nya regler i rennäringsförordningen. Läs mer om detta i artikeln här under.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev