Utländska medborgare som vill jaga på renbetesfjällen efter 1 april 2017 ska skicka in dokumentation som visar att de uppfyller något av kraven för nära anknytning. Foto: Kjell-Erik Moseid

Utländska medborgare som vill jaga på renbetesfjällen efter 1 april 2017 ska skicka in dokumentation som visar att de uppfyller något av kraven för nära anknytning. Foto: Kjell-Erik Moseid

Så blir de nya reglerna för fjälljakten

Länsstyrelserna i norra Sverige har fattat beslut om de nya fjälljaktreglerna.

Riksdagen har beslutat om ändringar i rennäringsförordningen. De nya reglerna innebär att utländska medborgare som vill jaga i renbetesfjällen på statlig mark måste visa att han eller hon har en nära anknytning till Sverige.

Från 1 april 2017 gäller den nya lagen om småviltjakt på statlig mark i renbetesfjällen. Det innebär att bara den som är svensk medborgare eller har nära anknytning till Sverige har rätt att köpa jakttillstånd.

 

Skicka in dokumentation

Länsstyrelsen i Jämtland skriver på sin hemsida att ”nära anknytning har den som äger en fastighet i Sverige, driver ett företag eller har en anställning i Sverige.
Utländska medborgare som vill jaga på renbetesfjällen efter 1 april 2017 ska skicka in dokumentation som visar att de uppfyller något av kraven för nära anknytning dvs. antingen har anställning, driver ett företag eller äger en fastighet.

Dokumentationen ska i första hand lämnas in digitalt på NatureIT. Tjänsten är dock ännu inte i bruk, men kommer förhoppningsvis att öppna i slutet på februari eller i början av mars. Vi planerar att skicka ut information när tjänsten öppnar via e-post till de jägare som har aktuell epost-adress registrerad i NatureIT.

Om du får din anknytning godkänd kommer du att få ett mail som bekräftar detta. Det kommer också att visas på ditt konto på NatureIT.

För utländska jägare som vill jaga på kvoterade områden måste anknytningen vara bekräftad och godkänd innan sista anmälningsdag för lottningen. Ansökan bör därför vara inlämnad senast i mitten av april för att garantera att den blir behandlad i tid. Jägare som inte är godkända kommer inte att kunna anmäla sig till lottningen.

Kommunårstillstånden och länsårstillstånden kommer inte att påverkas.

Den som har svenskt personnummer kan köpa sitt tillstånd som vanligt på NatureIT eller via återförsäljare”, uppger länsstyrelsen i Jämtlands län.

 

Länsstyrelserna överens

På onsdagen uppgav Erik Gustavsson, enhetschef vid Naturresurs- och rennäringsenheten vid Norrbottens länsstyrelse, att länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland är överens om inriktningen för den nya fjälljakten. Men han ville då inte uppge några detaljer utan hänvisade till ett kommande pressmeddelande.

 

Läs även:

• Detaljerna klarnar ännu mer om den nya fjälljakten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev