Småviltjakt på statens mark ovan odlingsgränsen får upplåtas till alla jägare efter den 15 september. Foto: Kjell-Erik Moseid

Småviltjakt på statens mark ovan odlingsgränsen får upplåtas till alla jägare efter den 15 september. Foto: Kjell-Erik Moseid

Detaljerna klarnar om den nya fjälljakten

I vår träder den nya förordningen om förtur i småviltsjakt i kraft. Svensk Jakt avslöjade under gårdagen hur länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland gett förslag på hur den nya lagen ska tillämpas. Nu släpper länsstyrelsen i Västerbottens län ännu fler detaljer.

Myndigheten skriver i ett pressmeddelande: ”Småviltjakt på statens mark ovan odlingsgränsen ska upplåtas till jakt för svenska medborgare och EU-medborgare med närmare anknytning till Sverige – det vill säga äger fastighet i Sverige, har anställning i Sverige eller bedriver näringsverksamhet i Sverige.

• Småviltjakt på statens mark ovan odlingsgränsen får upplåtas till övriga efter den 15 september.

• När det gäller de med närmare anknytning till Sverige, så kommer länsstyrelserna under början av 2017 att ta fram en rutin för hur dessa medborgare ska ansöka om tillstånd för att kunna köpa sina jaktkort. Här kan du läsa mer om det.

• Efter den 15 september innebär förslaget i princip samma regler för jakt som gäller i dag.
Effekten av den tillämpning som länsstyrelserna kommer att arbeta efter innebär att jägare bosatta i Sverige och de med nära anknytning till Sverige ges förtur till jakt under de första cirka tre veckorna, det vill säga den period som idag har ett högt jakttryck.

Tillämpningen innebär även att utländska jägare ges en möjlighet att jaga i de svenska fjällen senare under hösten. Detta kommer också att gynna besöksnäringen med en förlängd säsong med besökande jaktgäster.”

 

”Öka jaktmöjligheterna för svenska jägare”

– Vår tillämpning kommer att öka jaktmöjligheterna för svenska jägare under hösten och tar inte heller helt bort möjligheten till jakt för utländska jägare, säger Björn Jonsson Naturvårdsdirektör på länsstyrelsen Västerbotten, i ett pressmeddelande.

 

Läs även:

• Så blir de nya fjälljaktreglerna

Fakta

Enligt ett regeringsbeslut ska rennäringsförordningen förändras så att jägare bosatta i Sverige får företräde till jakt på statlig mark. Beslutet följer efter en lång debatt om utländska jägares rätt att jaga i svenska fjällen och förändringen träder i kraft 1 april 2017.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev