Arbetet med framtagandet av en ny rennäringslag får kritik från flera håll. Foto: Olle Olsson

Kritiken växer mot utredningen av rennäringslagen: ”En skamfläck målad i nutid”

Premium

Svenska statens fryser ut en nationell minoritet i modern tid. Det är Svenska Tornedalingars riksförbund samt Svenska kväner lantalaiset ställningstagande mot regeringen och de kommittédirektiv som staten gett i utredningen för en ny rennäringslag.

Sedan tidigare har Svenska Jägareförbundet med flera rasat mot direktiven till den statliga utredning av framtagandet av en ny rennäringslag. Jägareförbundet varnar för att all jakt är hotad på statens mark på renbetesfjällen i Jämtland och ovanför lappmarksgränsen i Västerbotten och Norrbotten när renskötsel är tillåten där.

– Men utredaren har också i uppdrag att titta på rättigheterna på andra marker, även privata, där både samebymedlemmar och markägare har rätt att jaga. Utredaren ska också titta på om lagen om viltvårdsområden behöver ändras. Det innebär att utfallet av den här utredningen kan få en mycket stor påverkan på all jakt, påpekar Hans Geibrink, samordningsansvarig för fjälljaktsfrågor på Jägareförbundet, i en intervju i Svensk Jakt.

All jakt i stora delar av Norrland hotad – Jägareförbundet slår larm

Ytterligare kritik

Även Svenska Tornedalingars riksförbund samt Svenska kväner lantalaiset riktar nu kritik mot regeringen:

”Tornedalingar, kväner och lantalaiset har sedan urminnes tider varit ett naturnära folk som nyttjat de resurser som finns i skog och mark. Vi har varit och är jägare, fiskare, renskötare, jordbrukare och samlare. De är vår kultur och våra traditioner. De är orsaken till att vi lever och verkar i de områden där våra förfäder en gång bosatt sig. Den nationella minoriteten tornedalingar, kväner och lantalaiset har många gemensamma nämnare med det erkända urfolket samerna. Vi har en gång i tiden levt i så kallade ”värd-relationer” där bofasta lantalaiset öppnat upp sina hem för nomadiserande samer. Vi har lagat mat i samma kök. Vi har sovit under samma tak”, skriver riksförbunden i ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven och näringsminister Ibrahim Baylan (båda S).

 

Strider mot mänskliga rättigheter

Regeringens agerande strider mot mänskliga rättigheter, anser Svenska Tornedalingars riksförbund:

”I dag, 2021, ska den omtalade rennäringslagen, som begränsat vårt folks rättigheter till sin kultur och sina traditioner, ses över. Detta ska ske på liknande premisser nu som för cirka 100 år sedan. Det vill säga utan inblandning av det folk som omdömeslöst fråntagits rättigheter att nyttja den mark och utöva den naturnära kultur som gått i arv från generation till generation och som historiskt tillhört det folket. Återigen åsidosätts lantalaiset, kväner och tornedalingar i en fråga som i många fall är avgörande för den nationella minoritetens förutsättningar att bibehålla och utveckla sitt kulturarv och sina traditioner.”

Vem ska få jaga i Norrland – berörda politiker säger nej till samisk ensamrätt

Inte ett ord

I kommittédirektiven för utredningen om rennäringslagen nämns inte minoriteten med ett enda ord. Det här kommer organisationerna inte godta. De anser tvärt om att regeringens exkludering är ”en skamfläck målad i nutid”.

De anser vidare att kommittédirektiven tagits fram alldeles för hastigt och utan hänsyn taget till alla parter samt att ”de historiska fakta direktiven bygger på är ensidiga och magra.”

Jägareförbundet varnar när jakten i norr utreds: ”Inte rättssäkert”

Två frågor

Svenska Tornedalingars riksförbund och föreningen Svenska kväner lantalaiset ställer till sist två frågor till regeringen:

– På vilka grunder anser Näringsdepartementet att den nationella minoriteten tornedalingar, kväner och lantalaiset ej är direkt berörda av rennäringslagen?

– Hur kan statsminister Stefan Löfven tillåta att svenska staten, med ena handen, utför en kränkning i modern tid av en nationell minoritet samtidigt som staten, med andra handen, utreder historiska kränkningar och övergrepp på samma minoritet?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev