Organisationen Nordisk Jägarsamvirke där Svenska Jägareförbundet ingår kräver ändrad skyddsstatus för vargen i Sverige och Finland. Foto: Mostphotos

Kräver minskat skydd och utökad jakt på varg i Skandinavien

Flytta vargen från EU:s lista över strängt skyddade djur till arter som kräver en anpassad förvaltning. Det kravet framför organisationen Nordisk Jägarsamvirke som pekar på att vargen i Sverige och Finland har uppnått gynnsam bevarandestatus.

EU-parlamentet röstade i mitten av november för en förändring av EU:s naturvårdslagstiftning. Det kan påverka förvaltningen av stora rovdjur i områden där arterna har haft en positiv utveckling.

När tidigare strängt skyddade djur har nått angivna mål måste också, enligt parlamentet, regelverket för att skydda arterna anpassas till nya förhållanden.

Nordisk Jägarsamvirke gör samma tolkning.

 

Flytta vargen från strängt skyddade arter

Organisationen som representerar 600.000 jägare i Norden uppmanar EU att flytta vargen från bilaga fyra till bilaga fem i artskyddsförordningen. En förändring som då kan gälla lokalt för Sverige och Finland.

Detsamma vill organisationen göra med bävern i Danmark som fortfarande har ett strängt skydd i vårt grannland.

”Det strikta skyddet hindrar i dessa fall en lämplig förvaltning av arten, som istället borde vara nedlistad”, skriver organisationen.

 

Jägareförbundet kräver anpassning

Torbjörn Larsson

Svenska Jägareförbundet är en av medlemsorganisationerna i Nordisk Jägarsamvirke, även benämnd Nordic Hunters Alliance.

– Parlamentets beslut visar vilken väg vi måste gå för att få en förvaltning som är i linje med verkligheten. Nu uppmanar vi också Sveriges regering att trycka på för att få en ändrad status för vargen i Sverige, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

 

Har aldrig varit tydligare

En sådan anpassning är enligt Torbjörn Larsson viktig för att nå acceptans och respekt för en lokal regional förvaltning av varg. Högsta Förvaltningsdomstolens prejudicerande dom från förra året har ytterligare markerat att vargen ska förvaltas bland annat med hänsyn tagen till jakt, socioekonomisk påverkan och stora lokala koncentrationer.

Med stöd av EU-parlamentets ställningstagande för en förändring finns alla förutsättningar för att ändra regelverket och vargens skyddade ställning.

– Det har aldrig varit tydligare, och nu finns det inte längre något att skylla på. Vargen har uppnått gynnsam bevarandestatus och kan då förvaltas som allt annat vilt, säger Torbjörn Larsson.

 

Lokal förankring viktig

Jägareförbundets mål för vargstammen i Sverige är maximalt 150 vargar och en lokalt förankrad förvaltning där jägarna har inflytande. Förvaltningen ska enligt Torbjörn Larsson bygga på kända fakta och med en rovdjursstam i balans med annat vilt.

Nordisk Jägarsamvirke

Nordisk Jägarsamvirke bildades redan 1947 och är en sammanslutning av jägarorganisationer i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Åland och Island. Tillsammans representerar organisationen 600.000 jägare och finns numera på europeisk nivå med anställd person i Bryssel.

Målet är att nordisk viltförvaltning, jakttradition och etik är en accepterad och hållbar modell i jakt och viltförvaltning på europeisk nivå. Organisationen jobbar även för att bibehålla och utveckla den nordiska jakttraditionen.

Källa: nordichunters.eu

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev