Länsstyrelsen i Gävleborgs län beslutar om licensjakt på varg i reviret Skrottmyren.

Ett antal europeiska organisationer vill se förändringar i hur arter klassas i art- och habitatdirektivet. Förändringar som gör att varg och andra rovdjur kan förvaltas aktivt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kräver förändringar i direktiv om rovdjur

I vår är det 30 år sedan det så kallade art- och habitatdirektivet tillkom för att skydda EU-ländernas flora och fauna. Nu kräver en rad organisationer att förändringar ska göras i direktivet.

Tack vare framgångsrikt bevarandearbete har vissa populationer av stora rovdjur ökat så mycket att de orsakar väl kända konflikter.

Ur jägarperspektiv består konflikterna i att bli uteslutna från beslutsfattande och att stora rovdjursstammar påverkar jaktbart vilt negativt. Även förlusten av jakthundar nämns.

 

Uttalande

Den europeiska jägarfederationen FACE har nu gjort ett uttalande tillsammans med flera jordbruks- och markägarorganisationer, där de kräver förändringar i art- och habitatdirektivet eftersom situationen bland viltstammarna nu är en helt annan än när direktivet antogs.

 

Flexibilitet

Man efterlyser större flexibilitet i hur arter klassas och möjlighet att ändra arters skyddsstatus då det har skett en stark återhämtning. Organisationerna vill helt enkelt att stora rovdjur ska få förvaltas aktivt, på ett sätt som tar hänsyn till bevarandemål men också till andra viltarter, liksom till aktiviteter på landsbygden där jakt är en av flera.

Uttalandet är undertecknat av FACE tillsammans med Copa-Cogeca, CEJA och ELO, som är lantbrukar- och markägarorganisationer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev