Förslaget att björnjägare ska få ladda sina halvautomater med sex skott istället för tre är i grunden positivt, men att de ska behöva söka dispens för att få göra det är krångel och byråkrati i onödan, anser Jägareförbundet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Klart – fler patroner i magasinet vid björnjakt

Regeringen har beslutat om ändringar i jaktförordningen för att underlätta björnjakt med fler patroner i magasinet än två.

Svensk Jakt har tidigare rapporterat om att ändringen av antalet patroner i magasinet skulle ske, och nu har den alltså trätt i kraft.

Ändringen innebär att länsstyrelsen ska kunna medge undantag från förbudet att använda halvautomatiska vapen med en magasinkapacitet som överstiger två patroner. Prövningen ska kunna göras av samma länsstyrelse som beslutar om jakten.

– Enligt Svenska Jägareförbundet förekommer det varje år mellan fem och tio incidenter mellan jägare och björn där björnen kommer för nära jägaren. Jägarna upplever en otrygghet och vill ha möjlighet att använda vapen med högst fem patroner i magasinet vid situationer då de tvingas avlossa fler skott mot björnen. Jag hoppas att det här beslutet leder till en ökad säkerhet för jägarna, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

 

Jägareförbundets initiativ

Det är Svenska Jägareförbundet som senast i en hemställan till regeringen i mars 2016, föreslog att femskottsmagasin ska få användas vid jakt efter björn. Skälet som anfördes var att björnen kan vara ett farligt vilt och att jägarens säkerhet ökar om han eller hon kan ha sex skott i magasin och lopp istället för tre.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev