Förslaget att björnjägare ska få ladda sina halvautomater med sex skott istället för tre är i grunden positivt, men att de ska behöva söka dispens för att få göra det är krångel och byråkrati i onödan, anser Jägareförbundet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Krångligt vapenförslag kan bli mycket enklare

Regeringens förslag till hur björnjägare ska få ladda fler än tre skott i sina halvautomater innebär att varje jägare måste söka dispens hos sin länsstyrelse. Onödigt krångligt och byråkratiskt, kommenterar Jägareförbundet i sitt remissvar.

Nyligen aviserade regeringen att man vill ändra i jaktförordningen för att björnjägare med halvautomatiska studsare ska kunna ladda sina vapen med fler än tre skott, vilket är den rådande ordningen.

Initiativet kommer från Svenska Jägareförbundet som senast i en hemställan till regeringen i mars 2016, föreslog att femskottsmagasin ska få användas vid jakt efter björn. Skälet som anfördes var att björnen kan vara ett farligt vilt och att jägarens säkerhet ökar om han eller hon kan ha sex skott i magasin och lopp istället för tre.

 

Onödig byråkrati

Regeringen lyssnade och kom för en tid sedan med ett förslag till ändringar av jaktförordningen, med hänvisning till undantagsmöjligheter i EU:s art- och habitatdirektiv. Förslaget är nu ute på remiss.

Och det är här det krånglar till sig, eftersom den artikel i direktivet som regeringen hänvisar till innebär att varje enskild jägare måste söka dispens hos sin länsstyrelse för att ladda sitt vapen med sex skott istället för tre.

– I grunden är det positivt att det ska finnas någon typ av möjlighet till undantag, men med regeringens lösning blir det krångligt och byråkratiskt alldeles i onödan, säger Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa som tillsammans med generalsekreterare Bo Sköld undertecknat remissvaret.

Om viljan finns kan det gå snabbt att få till en ordning som ökar säkerheten för björnjägare med halvautomater, menar Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa. Foto: Jan Henricson

Enligt Jägareförbundet bör undantag motiveras med hänsyn till risk för allvarlig skada och med hänsyn till allmän hälsa och säkerhet, just med tanke på att björnen är ett potentiellt farligt vilt och som i händelse av skadskjutning kan skada jägaren, och om det vill sig illa även andra människor.

Några fler skott i magasinet kan utgöra skillnaden mellan en lyckosam jakt eller en allvarlig skada eller död för jägaren, skriver förbundet i sitt remissvar.

 

Tusentals jägare

Men regeringens förslag bygger på ett undantag som handlar om att jakten bedrivs i en begränsad omfattning, alltså den skrivning i art- och habitatdirektivet som används för att fatta beslut om själva licensjakten.

”Huruvida de cirka 31.000 innehavarna av halvautomatiska kulgevär får ladda sina vapen med två eller fem skott i magasinet kommer inte att påverka det antal björnar som fälls vid jakten”, påpekar förbundet torrt i remissvaret.

– Däremot innebär det att, kanske inte 31.000, men säkert några tusen jägare kommer att söka dispens hos sina länsstyrelser med all den byråkrati det innebär. Om besluten går att överklaga blir det ännu krångligare. Jägare som jagar i flera län måste dessutom söka flera dispenser, säger Ola Wälimaa.

Han menar att det finns en mycket bättre lösning. Om regeringen ändrar i jaktförordningen och Naturvårdsverket i sina föreskrifter, med hänvisning till de artiklar i direktivet som Jägareförbundet föreslår blir det inget byråkratiskt krångel för jägarna.

– Dessutom kan det om viljan finns gå snabbt att få till en ändring som skulle göra tillvaron säkrare för många björnjägare, säger Ola Wälimaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev