Regeringen föreslår att det ska bli lättare att få jaga björn med fler än två patroner i magasinet. Foto: Johnny Olsson

Förslag om fler patroner vid björnjakt

Näringsdepartementet har skickat ut ett förslag om ändringar i jaktförordningen på remiss som gäller beslut om antalet tillåtna patroner vid björnjakt.

– Min förhoppning är att det kommer att bli lättare att få dispens att använda fler patroner om det behövs för att undvika incidenter mellan jägare och björn, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande från näringsdepartementet.

I dag är det förbjudet att jaga björn med ett halvautomatiskt vapen som har en magasinskapacitet som överstiger två patroner. Det finns i gällande regelverk dock möjlighet att ge dispens från detta förbud.

 

Ytterligare dispens

I den promemoria som nu skickas ut på remiss föreslås att det införs ytterligare en möjlighet att kunna besluta om dispens från förbudet att använda halvautomatiska vapen med fler patroner i magasinet än två.  Den föreslagna dispensgrunden går ut på att de förutsättningar som i dag gäller för att besluta om licensjakt på björn, även ska gälla vid myndighetens prövning av om det finns skäl att bevilja dispens för fler patroner i magasinet.

 

Beslut på länsstyrelsen

Det föreslås också att möjligheten att besluta om dispens vid björnjakt flyttas från Naturvårdsverket till länsstyrelsen, i de fall länsstyrelsen fattar beslut om jakten. Slutligen föreslås att myndigheternas dispensbeslut får överklagas till allmän förvaltningsdomstol.

Remisstiden går ut den 9 oktober. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev