Advokat Sven Severin är kritisk till att hemlig telefonavlyssning använts i samband med utredningen av misstänkt illegal vargjakt i Hälsingland. Åklagare Åse Schoultz menar att misstankarna stärkts mot några av de misstänkta männen.

Jakthärvan i Hälsingland: Misstankarna har stärkts uppger åklagaren

Misstankarna har stärkts ytterligare mot flera av de män som misstänks ha dödat varg illegalt i Ljusdals kommun våren 2017. Det uppger kammaråklagare Åse Schoultz.

Hon har nu fått svar på analyser av bland annat elektronisk utrustning och nu väntar nya förhör med männen. Samtidigt riktar advokat Sven Severin kritik mot utredningen och framför allt användningen av hemlig telefonavlyssning.
I april 2017 gjorde polisen en omfattande insats mot fyra platser i Hälsingland. Fyra män greps misstänkta för illegal jakt på varg i Ljusdals kommun den 12 februari. Polisen gjorde husrannsakan och beslagtog allt från mobiltelefoner, hundpejlar till vapen, kläder och knivar. De fyra männen häktades på sannolika skäl.

 

Samtliga nekar

Någon vecka senare greps ytterligare en man, misstänkt för medhjälp till grovt jaktbrott.

I början av maj anhölls en sjätte person, även han misstänkt för grovt jaktbrott den 12 februari. Samtidigt släpptes tre män som suttit häktade i en månad.
Samtliga nekar till brott.

– Misstankarna mot flera av männen har nu stärkts ytterligare, säger Åse Schoultz.
En av männens advokater, Sven Severin, har varit i kontakt med Åse Schoultz och påpekat att polis och åklagare nu måste komma framåt i ärendet och ta ett beslut, åtal eller ej.

 

Orimlig väntan

Han menar att det är orimligt att misstänkta personer ska få vänta så länge innan eventuellt åtal väcks eller på besked att förundersökningen läggs ner. Nu pekar det dock mot att Åse Schoultz kan komma att väcka åtal. Hon räknar med att ta beslut före jul.

– Vi väntar på mer analyssvar av elektronisk utrustning, vi fortsätter jobba med ärendet och det kommer bli slutförhör med de misstänkta, säger Åse Schoultz.
En del analyssvar, från bland annat de misstänktas mobiltelefoner, har redan kommit till åklagaren som nu även gått igenom tidigare förhör. Enligt Åse Schoultz är det var mobiltelefoner varit uppkopplade och den avlyssning som gjorts som har stärkt hennes misstankar att männen ägnat sig åt illegal vargjakt.

– Jag går även igenom de meddelanden som skickats mellan de misstänkta, både via sms men även inlägg på Facebook. En analytiker kommer fortsätta gräva i materialet, säger Åse Schoultz.

 

Vad konkret är det du misstänker att de här männen har gjort?

– Grovt jaktbrott. De har förföljt, jagat en varg. Det är min bild av det hela.

 

Har ni hittat någon död varg?

– Nej, det har vi inte gjort.

 

Det hittades en blodfläck på en sjö som kom från varg?

– Ja, blodet kom från en varg som gått och som ”knäat” och sedan fanns det spår från folk som följt efter blodspåren från vargen, säger Åse Schoultz och fortsätter:
– Det är en händelse, men vi gräver också i annan händelse som inträffade en månad senare och det var den händelsen de här männen satt häktade för.

 

Vad var det som ni tror hände då?

– Då påstod jag att de har jagat varg och postat och kört skoter.

 

Vilken bevisning har du i det fallet?

– Det är avlyssningen av deras telefoner.

 

Kommer du väcka åtal?

– Misstankarna har stärkts. Jag har en förhoppning att det här nu ska rulla på så att vi får ett avslut, helst före jul. Jag vill inte spekulera. Men jag styr inte en annan myndighets resursfördelning. Jag kommer fortsätta gå igenom det här gigantiska materialet.

Sedan april förra året har männen haft misstankar riktade mot sig. Utredningen har tagit tid.

 

Resursbrist hos polisen

Enligt Åse Schoultz beror det på bristande resurser hos polisen.
– Jag kan bara vädja om utredningsresurser.

 

Vad är din kommentar till att utredningen tar så lång tid?

– Att jag inte kan styra en annan myndighets resurstilldelning. Jag förstår ju att det är en livsstil att kunna gå ut i skogen med bössa i hand, säger hon och håller med om att det är lång tid att vara misstänkt för ett grovt brott, utan att få det prövat i domstol.

Åse Schoultz måste i det fall hon väcker åtal kunna bevisa att det är ställt utom rimligt tvivel att männen begått de eventuella brott som hon misstänker dem för.

Domarna i jakthärvan i Norrbotten nyligen visade att det krävs mer än bevis från elektronisk utrustning för att bli fälld för grovt jaktbrott.

– Beviskraven är gigantiskt höga, säger Åse Schoultz.

 

”Skandal”

Sven Severin företräder en av de misstänkta männen. Han är starkt kritisk till den långa utredningstiden.
– Det är inte bra att det är så här, det rör sig ju om misstankar rörande allvarlig brottslighet och att leva under den pressen, att inte veta vad som händer och kunna gå vidare, det är väldigt olyckligt. Det är en skandal att det ska ta så här lång tid, säger han.
Sven Severins klient är en man i 30-årsldern från Järvsö. Severin har haft löpande kontakt med Åse Schoultz och påpekat att utredningen tagit väldigt lång tid.
– Nu väntar vi på åklagarens nästa steg.

 

Vad tycker du om den bevisning som åklagaren lagt fram hittills?

– Vad jag förstår så bygger bevisningen på den hemliga telefonavlyssningen. Hemlig telefonavlyssning är väldigt integritetskränkande och därför är den omgärdad av strikta regler. Det finns en katalog med brott där det kan vara aktuellt att använda sig av hemliga tvångsmedel, till exempel spioneri, högförräderi och mordbrand. Den andra möjligheten är om det är ett straffminimum på minst två års fängelse. I det här fallet, grovt jaktbrott, är straffminimum sex månaders fängelse. Alternativet är att man då prognostiserar påföljden vid en fällande dom för det brott man vill använda avlyssningen till, att det straffvärdet ska överstiga två år. Men det finns ännu inte någon i Sverige som är dömd för grovt jaktbrott med en påföljd överstigande två års fängelse. Det innebär att man kan ha starka synpunkter på lagligheten i införskaffandet av den här bevisningen. Åklagaren tänjer på gränserna, så att man trampar över och det i sin tur väcker frågor om objektivitet och rättssäkerhet, säger Sven Severin.

 

Allt fler avlyssnas

Svensk Jakt publicerade nyligen en artikel om hemliga tvångsmedel, och om hur dessa får användas.
Antalet tillstånd för hemlig avlyssning har ökat, skriver Dagens Juridik och refererar till en rapport från polis och åklagare. Förklaringen till ökningen uppges vara kriminella gäng i utsatta områden.
Den totala siffran för samtliga brottstyper ligger på 1.378 misstänkta personer som avlyssnats i hemlighet förra året och i genomsnitt har avlyssningen pågått i 48 dagar och som längst i 423 dagar.

Bakgrund

4 april. Ett 30-tal poliser slår samtidigt till mot fyra platser i Hälsingland och fyra män tas in för förhör. Samtliga misstänks för illegal jakt på varg i Ljusdals kommun den 12 februari. Husrannsakan görs i deras hem.
6 april. Samtliga fyra män häktas på sannolika skäl av Hudiksvalls tingsrätt. Männen är misstänkta för illegal jakt på varg.
10 april. Ytterligare en person grips av polis. Mannen, en 30-åring från Ljusdals kommun, anhålls senare på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt jaktbrott. Han försätts dock på fri fot några dagar senare.
19 april. En av de fyra män som häktats den 6 april försätts även han på fri fot. Mannen kommer från Ovanåkers kommun. Åse Schoultz säger till Svensk Jakt att mannen ”fortfarande är misstänkt och under utredning men att det inte är sannolikt att hans frisläppande kommer att försvåra utredningen.
3 maj. Ytterligare en person, en man i 45-årsåldern, har anhållits misstänkt för grovt jaktbrott den 12 februari.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev