Vem tar över som ordförande i Svenska Jägareförbundet efter Torbjörn Larsson? Det avgörs vid förbundsårsstämman i sommar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jakten på förbundets nya ordförande

Premium

Vid årsstämman 2021 väljer Svenska Jägareförbundet ny ordförande. Flera kandidater har varit aktuella, men valberedningens ordförande Jan-Olov Ragnarsson vill inte närmare kommentera den pågående nomineringsprocessen.
– Nästa vecka, då kan jag säga mer, säger Jan-Olov Ragnarsson.

Valberedningen har en delikat uppgift inför årets förbundsstämma. En vakant plats i förbundsstyrelsen efter den uppslitande Axdorff-affären, fem ledamöter uppe för omval och dessutom det kanske viktigaste – att hitta en ny ordförande som kan accepteras av årsstämman och en majoritet av länsföreningarna. Förbundets nuvarande ordförande Torbjörn Larsson har tidigare aviserat att han inte ställer upp för omval vid kommande årsstämma.

Valberedningen har under en lång tid jobbat med olika namn. I november förklarade Jan-Olov Ragnarsson att det kommer att bli en öppen process som kan liknas vid en valkampanj.

 

Valberedningens utmaning: Nå enighet om namnförslagen

Jan-Olov Ragnarsson.

Interna överläggningar

Men inte än, och inte innan den referensgrupp som Jägareförbundet tillsatte och alla länsordförandena fått information och möjlighet att säga sitt.

– I februari är det ordförandekonferens och i april stänger vi dörren för diskussion och de som inte är överens om det förslaget har ju möjlighet att lägga egna förslag på årsstämman. Målsättningen är förstås att vi ska vara överens, sa Jan-Olov Ragnarsson i en intervju i Svensk Jakt i november 2020.

Denna månad – januari – ska valberedningens förslag presenteras, och inför de möten som kommer väljer Jan-Olov Ragnarsson att inte ge någon information.

– Vi har ett genomarbetat förslag, men jag har inget att rapportera i dag. Vi ska lämna vårt förslag i januari, och i början av nästa vecka kan jag säga mer, säger Jan-Olov Ragnarsson.

 

Nästa vecka

Valberedningens förslag ska läggas på bordet på måndag. Först därefter vill Jan-Olov Ragnarsson utveckla sina tankar och presentera de personer som valberedningen kommer att föreslå stämman.

Som ett stöd för valberedningens arbete har förbundet utsett en referensgrupp bestående av tre länsordförande från regionerna Norr, Mitt och Syd, samt förre förbundsordförande Björn Sprängare. I referensgruppen satt också initialt förbundets generalsekreterare Bo Sköld som personalrepresentant, men han valde på eget initiativ att kliva ur gruppen.

 

Så ska en ny förbundsordförande utses – intern referensgrupp utsedd

Intern lösning

Under processen har det varit tydligt att många länsföreningar och länsordförande förordar en intern lösning framför en extern. Förbundets nya ordförande bör enligt många vara aktiv inom Svenska Jägareförbundet, med brett kontaktnät både inom och utanför organisationen.

Förslag har framförts.

Birgitta Isaksson.

– Jag har varit tydlig med att vi måste hitta en ordförande som kan samla förbundet, och jag tror inte på en extern lösning, säger Birgitta Isaksson, ordförande i Jägareförbundet Norrbotten.

Hennes kandidat finns redan i förbundsstyrelsen.

– Jag har förordat Henry Sténson, säger Birgitta Isaksson.

– Han har de kvaliteter som krävs. Han kan ena förbundet, och jag hoppas också att det kommer något bra ur den turbulens som har varit.

 

Förslag på stämman

Gunnar Lindblad, ordförande i Jägareförbundet Jönköpings län, är inne på samma linje. Även han vill se Henry Sténson som ny ordförande i Svenska Jägareförbundet.

Gunnar Lindblad.

– För mig är det viktigt att vi inte bara väljer en ordförande utan också en ledare som snabbt kan ta tag i alla de viktiga frågor vi har framför oss, och någon som också kan skilja på information och kommunikation, och det anser jag att Henry Sténson kan, säger Gunnar Lindblad.

Oavsett vad valberedningen kommer att presentera ser Gunnar Lindblad en möjlighet att välja Henry Sténson på förbundsstämman.

– Då kommer hans namn att läggas fram på stämman. Det är många som vill se en intern rekrytering på ordförandeposten, säger Gunnar Lindblad.

 

Avvaktar beredningens förslag

Torsten Nilsson.

Jägareförbundet Uppsala län har inte förordat någon kandidat till ordförandeposten, och avvaktar valberedningens förslag.

– Med stor spänning, säger Torsten Nilsson, länsföreningens ordförande.

– Jag har noterat att valberedningens ordförande fått till sig att en majoritet vill se en intern lösning, men så har inte jag uppfattat det hela, och vi kunde ha nytta av en utomståendes nyktra blick, säger Torsten Nilsson.

Svensk Jakt har sökt Henry Sténson för en kommentar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev