Publicerad 21 november 2018 - 09:13

Bökande vildsvin är ett problem i Stora Mosse nationalpark. Nu har länsstyrelsen i Jönköping beslutat om jakt i parken. Foto: Martin Källberg

Jakt tillåts på vildsvin i nationalpark

En växande vildsvinsstam i Stora Mosse nationalpark ställer till problem i nationalparken, och även för lantbrukare med angränsande marker. Nu har länsstyrelsen i Jönköping beslutat att tillåta jakt för att skjuta ner stammen.

Jakt är normalt sett inte tillåtet i Stora Mosse nationalpark. Allt djurliv är fredat, men nu har vildsvinen blivit så många att de är ett problem. Även i skyddad natur kan vildsvin ställa till med stora skador.

Idag finns vildsvinen i hela nationalparken med tydliga effekter. Vidsvinsstigar, sölgropar bökskador har påverkat Stora Mosse.

Även angränsande lantbruk påverkas av en allt större vildsvinsstam i nationalparken.

Vildsvinen i Stora Mosse nationalpark har påverkat området. Nu ska stammen skjutas ner. Foto: länsstyrelsen i Jönköping

Tillåter jakt med hund

Länsstyrelsen har därför tagit beslut om jakt, som ska genomföras under november och december.

– Det främsta syftet med jakten är att minska vildsvinsstammen som ofta tar sin tillflykt till nationalparken efter att ha skadat angränsande jordbruksmarker. Men det är också viktigt att vi får vildsvinen att förstå att de inte är fredade bara för att de är i nationalparken, säger Kjell Mohlin, naturvårdsförvaltare vid Länsstyrelsen i Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

 

Lokala jägare

Jakten ska organiseras av personal vid länsstyrelsens skötselenhet i samarbete med lokala jägare. Jakten ska riktas mot de delar av nationalparken där det finns möjlighet för vildsvin att söka skydd. Olika jaktformer kan bli aktuella, allt från förhållsskyttar i kombination med jakt med hund i band eller löshund, och vakjakt från skjuttorn.

Friluftslivet och nationalparkens besökare ska inte påverkas av jakten, och de örnar som vintertid matas i parken ska heller inte påverkas.

Stora Mosse nationalpark

Store Mosse nationalpark ligger i Småland och är Sveriges största till stora delar orörda högmosseområde söder om Lappland. Det finns ett par naturreservat i omedelbar anslutning till nationalparken, Brokullen och Långö Mosse vilket innebär att det skyddade området är nära 8 000 hektar.

Länsstyrelsen i Jönköpings län är förvaltare av Store Mosse nationalpark. Dessutom har Länsstyrelsen i uppdrag att förvalta och driva naturum Store Mosse.

Källa: Länsstyrelsen i Jönköping

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Lindroth testar rakrepetrar

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram