Publicerad 30 mars 2020 - 06:00

Jaktvårdskonsulent Jonatan Lilja på Jägareförbundet Jönköpings län är angelägen om att inte bara jägarna utan också allmänheten får ökade kunskaper om vildsvin. Foto: Martin Källberg & Jan Henricson

Temaår för utökad och bättre vildsvinsjakt

Premium

Med föreläsningar, utbildningar och exkursioner ska Jägareförbundet Jönköpings län öka kunskapen om vildsvin bland jägare och allmänhet. Satsningen som var planerad att genomföras under 2020, har nu förlängts till att pågå även över nästa år.

I Jönköpings län finns vildsvinen sedan länge. I de östra delarna, i kommuner som Vetlanda, Eksjö och Sävsjö har jägarna vant sig vid det nygamla viltet. Det märks också i avskjutningsstatistiken. Jägarna skjuter numera dubbelt så många vildsvin som älgar.

– Men i de västra delarna är man inte lika van vid vildsvin. I till exempel Gnosjö, Habo och Vaggeryd är erfarenheterna av vildsvin inte lika stora som i öst, säger jaktvårdskonsulent Jonatan Lilja.

 

Balansera bilder

Vildsvin är ett omdiskuterat vilt. De ställer till problem för jordbruket, och har blivit en betydande faktor att räkna med i trafiken. Samtidigt är det ett villebråd som erbjuder intressant jakt och ett välsmakande och klimatsmart kött.

– Vildsvin väcker känslor. Risken är stor för att det blir övertoner i debatten. För att komma framåt i vildsvinsförvaltningen tog styrelsen för Jägareförbundet Jönköpings län initiativ till ett temaår om vildsvin, säger Jonatan Lilja.

Temaåret har två målgrupper, jägare och allmänhet. För den sistnämnda gruppen är idén att sprida kunskap om vildsvinsköttet som ett utmärkt livsmedel. Något som av allt att döma ligger rätt i tiden, med tanke på de regellättnader som förväntas komma vad gäller försäljning av vildsvinskött.

 

Vildsvin väcker känslor. Risken är stor för att det blir övertoner i debatten.

 

– Att komma ut bland människor och servera vällagade vildsvinsrätter är ett utmärkt sätt att öka intresset för viltet. Ett exempel är när lokala jaktvårdskretsar serverade vildsvin i samband med Hushållningssällskapets sommarmöte förra året. I detta gäller också att motverka bilden av vildsvin som ett skadedjur, för vem vill äta ett sådant, säger Jonatan Lilja.

 

Respekt för viltet

Huvudfokus för temaåret, eller temaåren som det på grund av coronasmittan nu blivit, är emellertid att vända sig till jägarna. Det handlar bland annat om att belysa de jaktformer som finns, och på det sättet uppmuntra till ökad jakt. Utöver det koncentreras insatserna på skytte, tillvaratagande, hunden i jakten och eftersök, etik och skyddsjakt.

– Vad gäller etiken går det åter att koppla till hur vi ser på vildsvinet. Betraktas det som ett skadedjur som ständigt omnämns i ett negativt sammanhang ökar risken att etiken åsidosätts. Och det får helt enkelt inte ske. Vildsvinet ska behandlas med samma respekt som övrigt vilt, säger Jonatan Lilja.

 

”Vildsvinet ska behandlas med samma respekt som övrigt vilt.”

 

Att en del av utbildningsinsatsen koncentreras till skyddsjakten är nödvändigt, menar Jonatan Lilja. Vildsvinen orsakar skador för jordbruket, och jägarna har ett ansvar för att minska problemen.

– Det handlar om hur och när vi ska jaga på åkermarken för att minska problemen. Men också om hur vi ska bedriva jakten för att effektivt kunna minska populationen där så behövs. Hur vi samarbetar och planerar inför gemensamhetsjakter, hur åteljakten ska bedrivas för att vara effektiv, bland annat.

 

Efterfrågan finns

Budskapet, informationen och kunskaperna ska nå ut till jägare och andra genom seminarier, kurser, föreläsningar, deltagande i mässor och andra evenemang. Ett önskemål om att länets jaktskytteklubbar ska uppmana jägarna att skjuta vildsvinspasset finns också.

Jonatan Lilja och styrelsen för länsföreningen är övertygade om att temaåren både behövs och är efterfrågade. De inledande möten som man hann genomföra innan pandemin satte käppar i hjulet talar för det.

– Till mötet i Eksjö kom över 100 deltagare. Och det i en kommun där man är van vid vildsvin och har stor erfarenhet av att jaga dem. Jag tror att intresset kan vara ännu större på andra håll i Jönköpings län, säger Jonatan Lilja.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram