Publicerad 13 mars 2020 - 13:28

Ett vildsvin har fällts i nattens mörker och jägaren är nöjd. Genom att göra samma sak när Jägareförbundet Jönköpings norra jaktvårdskrets arrangerar sin Vildsvinsnatt kan han dessutom vinna fina priser. Foto: Jan Henricson

Vildsvinsjakt stimuleras med Vildsvinsnatt

Premium

Med kampanjen Vildsvinsnatt vill Jägareförbundet Jönköpings norra jaktvårdskrets stimulera jägarna att jaga mer vildsvin. Ett lokalt samarbete med LRF betyder mycket för arrangemanget.

Om 50 jägare kommer till start betraktar ordförande Klas Åkerskog det som succé. Om det blir 20 tror han sig vara nöjd.

Chansen att det ska blir mer än succé är stor, med tanke på upplägget av kampanjen Vildsvinsnatt som Jägareförbundet Jönköpings norra jaktvårdskrets genomför den 17:e till 18:e april. Det skulle inte förvåna om många jägare lockas att delta i vildsvinsnatten.

– Vi har för stora skador av vildsvin, och jag tycker att det skälls för mycket på jägarna från centralt håll inom LRF. Det enda sättet att komma till rätta med problemet är att vi jagar mer och att vi samarbetar på lokal nivå, förklarar Klas Åkerskog bakgrunden till att han kläckte idén med en Vildsvinsnatt.

 

Testkostnad klar

Klas Åkerskog. Foto: Jan Henricson

Med det lokala samarbetet har Klas Åkerskog lyckats. Han är mycket nöjd med samarbetet som sker med LRF lokalt.

– LRF är med och sponsrar Vildsvinsnatt genom att stå för trikintestkostnaderna för vildsvin som fälls under natten. Det är ett utmärkt sätt att stödja vildsvinsjakten, och stimulera till ökad jakt på ett positivt sätt.

Andra medarrangörer och sponsorer är Studiefrämjandet, Atteviks och Jaktia Jönköping där allt börjar och slutar.

Jägarna ska förhandsanmäla sig. Mer information om hur det går till kommer med utskick och på kretsens Facebooksida. Anmälningsavgiften är 100 kronor.

– Vi behöver det för att säkra våra omkostnader. Men tack vare generösa sponsorer, räknar vi med ett överskott som ska gå till något välgörande ändamål, säger Klas Åkerskog.

 

Rätt område

Vildsvinsnatten inleds med en samling för en- till tvåmannalag på fredagskvällen för genomgång. Efter det åker jägarna till sina jaktmarker där de på Wehunt knackar in att de är på plats.

– På det viset ser vi att de är ute, och att de är i rätt område, för jakten får bara bedrivas inom kretsen. Det finns inga krav på medlemskap i Jägareförbundet för att delta i kampanjen. Däremot hoppas vi förstås att de som inte är det tycker att vi gör något bra och blir medlemmar, säger Klas Åkerskog.

När ett vildsvins skjuts ska det fotograferas och bilden ska publiceras i Wehunt för dokumentationens skull.

Jägare som inte har tillgång till mark inom kretsen kan ta kontakt med arrangören, så är det möjligt att de kan ordna till exempel en åtelplats att vakta på.

 

Ett fint bord

På eftermiddagen nästa dag samlas deltagarna på Jaktia Jönköping dit de som har skjutit vildsvin ska ha med trikintester från framläggen. Varje skjutet vildsvin ger en lott, och för den som vill öka sina chanser eller för de som inte haft lyckan med sig finns möjlighet att köpa lotter.

Klas Åkerskog menar att man på det viset undviker att det blir en tävling i att skjuta djur, samtidigt som syftet att stimulera till ökad vildsvinsjakt inte går förlorad.

– Prisbordet blir fint och ju fler sponsorer som ansluter desto bättre blir det. Som avslutning har vi en föreläsning av Youtubarna som står bakom kanalen Sidebyside. De ska för övrigt delta under natten och filma och lägga ut från sitt vildsvinspass, säger Klas Åkerskog.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram