Vildsvinskött marknadsförs under Vätternrundan, publiken kan där smaka på vildsvinskebab. Foto: Martin Källberg

Serverar vildsvin under Vätternrundan

I dag och i morgon, 14–15 juni, går den välkända cykeltävlingen Vätternrundan går av stapeln. Nytt för i år är att det ska serveras vildsvinskebab i mässområdet i Motala, mitt emellan start och mål.

– Vi har fått ansvaret att se till att det finns bra entreprenörer som står för matserveringen, säger Carl Selling, kommunikatör på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Lantbrukaren och jägaren Clas Rydberg, Björkvik, driver en del av den cateringverksamheten. Omkring 200 kilo vildsvinskött har köpts in.

– Vi hoppas kunna servera vildsvinskebab till kanske tusen personer i publiken, säger han.

 

Svårt att få tag på

Att LRF passar på att marknadsföra just vildsvinskött under tävlingsdagarna är förstås positivt ur jägarperspektiv.

– Det är ju gott! Vi har vildsvin, det bästa vi kan göra är att äta upp dem. Men köttet är inte så lätt att få tag på för vanliga konsumenter. Känner du ingen jägare får du inte tag på vildsvin, säger Clas Rydberg.

 

Bra initiativ

Han tycker att Svenska Jägareförbundets satsning Vildsvinshjälp är ett utmärkt initiativ.

– Det gjordes lokalt i Sörmland för kanske tre år sedan. Det föll ut så att väldigt många jägare anmälde sig, men det nådde inte ut till lantbruket. Däremot är det ett jättebra komplement för de jaktlag som inte orkar med eller inte kan sitta ute och vaka på nätterna, tycker Clas Rydberg.

Fakta

Vätternrundan har närmare 38.000 startande i sina lopp. Även under förra veckoslutet gick flera kortare lopp av stapeln.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev