Två hundklubbar får bidrag ur Viltvårdsfonden. Foto: Hundar: Olle Olsson, Pengar: Mostphoto

Jägarnas pengar till jaktliga ändamål – men faran inte över

Fyra föreningar och organisationer får dela på 10,6 miljoner kronor ur Viltvårdsfonden, efter beslut av Naturvårdsverket. Samtliga med jaktlig anknytning. Däremot är det fortfarande en öppen fråga om Rovdjursföreningen får del av jägarnas pengar.

Naturvårdsverket har behandlat tio ansökningar om medel ur Viltvårdsfonden, från bland annat Jägarnas riksförbund och Svenska älghundklubben.

Jägarnas riksförbund får 8,9 miljoner kronor i organisationsbidrag, vilket motsvarar summan organisationen ansökt om.

Specialklubben för kontinentala stående fågelhundar får 300.000 kronor i ett verksamhetsbidrag. Pengarna ska användas till utbildningsinsatser.

 

Öppen fråga

Carl-Johan Lindström, Naturvårdsverket.

Svenska rovdjursföreningen, som ansökt om ett organisationsbidrag på 4,2 miljoner kronor årligen under tre år, kan fortfarande få bidrag ur Viltvårdsfonden. Eftersom föreningen ansökt om bidrag också ur anslaget till ideella miljöorganisationer, och en förening inte kan få två organisationsbidrag, fattar Naturvårdsverket beslut i början på mars.

– Svenska rovdjursföreningens ansökan är fortfarande under beredning. De kan få bidrag ur Viltvårdsfonden, eller från anslaget till ideella miljöorganisationer, men inte från båda. Jag kan inte säga åt vilket håll det lutar, säger enhetschef Carl-Johan Lindström på Naturvårdsverket.

Rovdjursföreningen vill ha över 12 miljoner av jägarnas pengar

Till utbildning

Svenska älghundklubben tilldelas 1.125.000 kronor i ett verksamhetsbidrag, som klubben behöver för att utbilda sina jaktprovsdomare i de nya provreglerna.

Studiefrämjandet tilldelas 297.600 kronor ur Viltvårdsfonden för att utveckla utbildningen i jägarexamen.

 

Flera avslag

Bland de föreningar som fick avslag på sina ansökningar finns Svenska allmogejägareförbundet, Svenskt viltkött och Rovdjurscentret de 5 stora.

Naturvårdsverket skriver i ett pressmeddelande:

”Prövningarna av ansökningarna har skett utifrån kraven på ideella organisationer för att få bidrag enligt förordningen och utifrån förordningens syften. Det vill säga utifrån hur väl ansökningarna kan bidra till att främja viltvården eller andra liknande ändamål som är förenliga med syftet med jaktlagen.”

Jägareförbundet: Inga jägarpengar till Rovdjursföreningen

[totalpoll id=”178833″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev