Ulf Berg har lämnat sin post som ordförande i Jägareförbundet Dalarna. Foto: Lars Nilsson

Jägareförbundet Dalarna uppmanar till bojkott: ”Systemfel i älgförvaltningen”

Jägareförbundet Dalarna uppmanar älgjägare i områden där länsstyrelsens beslutade tilldelning är uppfylld att bojkotta fortsatt älgjakt. Det framgår av ett pressmeddelande från länsföreningen.

Konflikten mellan jägare och de skogsägarintressen som vill maximera avskjutningen av älg tycks trappas upp.

Nu går Jägareförbundet Dalarna ut med uppmaningen till länets jägare att avstå från älgjakt när tilldelningen är uppfylld.

”Det finns tid för dialog innan jakten avslutas, men en skjuten älg kan inte göras ogjord”, skriver Jägareförbundet Dalarna i pressmeddelandet.

Skogsbolag delar ut fler älgar

Bakgrunden är att skogsbolaget Stora Enso i minst två älgskötselområden i Dalarna (Säfsen Nås och Hyttorna) har delat ut långt fler älgar till jaktlagen än vad länsstyrelsen har beslutat om. Inför innevarande helg har bolagen därutöver delat ut ytterligare älgar för avskjutning, enligt Jägareförbundet Dalarna.

Svensk Jakt har tidigare rapporterat om liknande fall, där skogsbolagen Stora Enso och Holmen agerat på samma sätt i Örebro län respektive Gävleborg.

”Jägareförbundet Dalarna uppmanar nu länsstyrelsen att ta sitt ansvar och omedelbart utse nya ledamöter i älgförvaltningsgrupperna i de fall ledamöter agerar i strid mot länsstyrelsens beslut. Vidare kan älgskötselområden upplösas där förvaltningen uppenbart inte fungerar. Stora Ensos helt uppenbara nonchalans mot fattade beslut borde räcka för att länsstyrelsen fattar nödvändiga beslut”, skriver Jägareförbundet Dalarna i pressmeddelandet.

187-procentig avskjutning

Länsföreningen beskriver i pressmeddelandet även ingående de två fall som man reagerat starkt på:

”Den 25 oktober fastställde länsstyrelsen en skötselplan för Säfsen Nås, den medgav en tilldelning på 97 älgar att skjuta i området. Vi kunde då konstatera att 160 älgar redan var skjutna. Samma sak i Hyttorna, här fick man enligt länsstyrelsen skjuta 36 älgar, men 63 är redan fällda. Rimligtvis borde jakten nu avlysas i båda områdena.

I stället går Stora Enso den 2 november ut med en uppmaning om att kommande helg blir det avlysningsjakt och inför det så kommer tilldelningen att öka med 22 vuxna och fritt antal kalvar i Säfsen Nås. Stora Ensos mål är alltså att det ska skjutas minst 182 älgar i området. Med andra ord vill man skjuta 187% av länsstyrelsens beslut. För Hyttorna fortsätter man att ligga på 113 älgar i tilldelning.”

– Vi uppmanar nu alla jägare i området att bojkotta helgens avlysningsjakt för att säkerställa att älgstammen i områdena klarar flera jaktsäsonger framöver. Det är länsstyrelsens beslut som gäller. Jägareförbundet Dalarna verkar för att vi ska ha en älgstam som i normalfallet klarar av en avskjutning på 3 älgar per 1 000 hektar, då måste vi hålla igen nu, säger Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.

”Blottlagt ett systemfel”

”Skjuter man en älg över tilldelningen i ett licensområde med uppsåt väntar ett straff och förmodligen indragna vapenlicenser. Med det i beaktande är Stora Ensos agerande upprörande då de utnyttjar brister i lagstiftningen. Skogen ska skötas där både produktionsmål och miljömål lever sida vid sida. Hur kan man leva upp till kraven i certifieringen är en fråga som måste ställas”, skriver Jägareförbundet Dalarna i pressmeddelandet, och framhåller det orimliga i detta:

 ”Att det går att trotsa myndighetsbeslut på det här sättet som Stora Enso nu gör har blottlagt ett systemfel i älgförvaltningssystemet som omgående måste åtgärdas.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev