Jägare och skyttar förbereder nu arbetet som ska göras när EU:s vapendirektiv ska implementeras i medlemsländernas lagstiftning. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägare och skyttar laddar inför ny vapenlag

På IWA-mässan i helgen möttes företrädare för europeiska intressen inom jakt, skytte och vapenhandel för att diskutera strategier med anledning av EU:s nya vapendirektiv. Mycket av diskussionerna handlade om hur man ska få inflytande över implementeringen av direktivet i medlemsländernas lagstiftning.

När den stora jakt- och vapenmässan IWA i tyska Nürnberg genomfördes i helgen passade den  europeiska jägarorganisationen FACE på att samla olika jakt- och skytteintressenter för att diskutera EU:s vapendirektiv.

Om allt går som planerat beslutar parlamentet om direktivet den 14 mars. Efter det ska det implementeras i medlemsländernas lagstiftning.

– Ännu finns det lite tid att spela på, men den allmänna bedömningen är att förslaget som nu ligger kommer att antas i vår, säger Ola Wälimaa som var Jägareförbundets representant på mötet i Nürnberg.

 

Många undantag

Det finns ledamöter i parlamentet som har lagt förslag om ändringar, men sannolikt fastställs de skrivningar i direktivet som manglats fram i förhandlingar mellan kommissionen, ministerrådet och parlamentsutskottet.

Ola Wälimaa. Foto: Jan Henricson

– Direktivet ger möjlighet för en lång rad undantag. Därför blir den kommande implementeringen mycket viktig. Hur direktivet ska tillämpas i svensk lagstiftning blir huvudsaken för oss, för skytterörelsen och för vapenbranschen, säger Ola Wälimaa.

Inrikesminister Anders Ygeman har vid ett möte med jägare och skyttar sagt att han omgående ska tillsätta en utredare som ska förbereda implementeringen och att jägare och skyttar ska få vara delaktiga.

– Vi, liksom sportskyttarna och vapenhandeln, har nämligen framfört önskemål om att ingå i utredningen som experter. Jägareförbundet anser att vi kan bidra med mycket sakkunskap för att det ska gå så smidigt och bli så bra som möjligt, säger Ola Wälimaa.

 

Ett bra tillfälle

Det gäller till exempel frågan om femårslicenser där regeringen sagt att svenska jägare och sportskyttar inte ska påverkas, utan den ordning som nu är med en kontinuerlig övervakning av licensinnehavarna utgör ett fullgott undantag.

– I ett europeiskt perspektiv har Sverige en av de bästa vapenlagarna. Jag ser ingen anledning att ändra på dem, mer än i positiv riktning, säger Ola Wälimaa.

Han menar att implementeringen är ett bra tillfälle att ändra i lagen för att snabba på polisens licenshanteringar.

Jägareförbundet har bland annat lagt förslag om att slopa licenskravet för ljuddämpare, ta bort kravet på införseltillstånd och förenkla hanteringen vid byte av vapen.

 

Hoppas på samarbete

– Förhoppningen är att vi är på väg mot ett samarbete i positiv andra där jägare och sportskyttar med flera får bidra med sina kunskaper för att förbättra lagstiftningen, och där vi är med redan från början i framtida vapenutredningar, säger Ola Wälimaa.

Han ser ett fortsatt stort engagemang i vapenfrågorna, där förbundet deltar i debatten och fortsätter att påverka för att lagstiftningen ska bli så bra som möjligt.

– Vår huvuduppgift är att vara till största möjliga nytta för våra medlemmar, det vill säga jägarna, men vi samarbetar även med skytterörelsen här hemma och i Europa. Det är när vi agerar tillsammans vi har störst möjlighet att påverka, säger Ola Wälimaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev