Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Inventering visar oförändrat antal järvar i Sverige

Järvstammen tycks vara oförändrad i Sverige jämfört med förra året. Det visar en sammanställning av genomförda inventeringar. Dock har årets inventering försvårats av varierande förutsättningar för snöspårning så resultatet ska tolkas med försiktighet, uppger Naturvårdsverket.

”Resultatet av 2020 års järvinventering visar att antalet järvar i Sverige är på samma nivå som 2019. Populationen är fortfarande över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är 600 individer”, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Svensk Jakt granskar: Så mycket kostar ett års rovdjursinventering

Totalt hittades 164 järvföryngringar i Skandinavien, varav 101 i Sverige och 63 i Norge.

 

Varierande förutsättningar

”Jämförelser av inventeringsresultat från ett år till ett annat bör göras med försiktighet. Årets järvinventering har haft varierande förutsättningar för snöspårning, både i skogslandet och i fjällområdet. Insamlande av prover för DNA-analyser och bilder från länsstyrelsernas viltkameror, är ett viktigt komplement till inventeringen, vid sämre spårförhållanden och i snöfattiga delar av järvens utbredningsområde”, skriver Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande.

Gemensamma sätt att inventera

Järvarna inventeras med gemensamma metoder i Norge och Sverige sedan vintern 2014. Resultatet sammanställs i en gemensam rapport från norska Rovdata och svenska Viltskadecenter, på uppdrag av Miljødirektoratet och Naturvårdsverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev