Inventeringen av lodjur är den mest kostsamma delen av den årliga och nationella rovdjursinventeringen. Foto: Mostphotos

Svensk Jakt granskar: Så mycket kostar ett års rovdjursinventering

Premium

Länsstyrelserna fick cirka 42 miljoner kronor från landets skattebetalare för att inventera stora rovdjur den senaste säsongen. Svensk Jakt har tagit fram hur mycket det kostar för staten att säkerställa en vargindivid eller en familjegrupp av lodjur.

Kostnaderna för rovdjursinventeringarna ökar när rovdjuren blir fler och det är Naturvårdsverket som årligen betalar ut pengar till länsstyrelserna för att de ska inventera varg, lodjur, järv och kungsörn.

Pengarna för inventering av varg och lodjur betalas ut per kalenderår till länsstyrelserna medan inventeringssäsongerna inleds 1 oktober och avslutas 28 (29) februari för lodjur och 31 mars för varg.

– Vi specificerar inte hur mycket pengar som ska gå till enskilda arter. I år fördelade vi 37 miljoner kronor, året innan 36 miljoner kronor, förklarar Anderas Zetterberg, enhetschef Naturvårdsverkets Viltanalysenhet.

 

Oklart arbetssätt

För den nyligen avslutade extrainsatta varginventeringen, där vargspillning har dna-analyserats, tillkom ytterligare 5,25 miljoner kronor.

Hur miljonerna används av länsstyrelserna är dock inte helt lätt att få klarhet i. De olika myndigheterna återrapporterar kostnader för exempelvis personal och fordon, men hur de genomför själva inventeringarna och informationsarbetet mot medborgarna varierar från län till län. Varje länsstyrelse bygger nämligen själv upp den organisation för rovdjursinventering som de tror fungerar i sitt län.

 

”Göra en bedömning”

Det är också svårt att veta hur mycket pengar som länsstyrelserna använder för att exempelvis inventera varg.

– Vi efterfrågar normalt sett inte hur mycket medel som har gått till olika arter eftersom det är ytterst svårt för länsstyrelsen att specificera detta. Men det har tidigare gjorts en förfrågan om att länsstyrelsen skulle göra en bedömning hur mycket de har lagt på de olika arterna, förklarar Andreas Zetterberg.

– Det Naturvårdsverket återrapporterade till regeringen i mars 2018 var följande, fortsätter Andreas Zetterberg och hänvisar till den tabell du kan se här nedanför.

 

Den här uppskattningen lämnades till regeringen 2018. Källa: Naturvårdsverket

Av de 37 miljoner kronor som avsätts för den ordinarie rovdjursinventeringen i år uppskattar landets länsstyrelser att hälften, alltså 18,5 miljoner kronor, går till inventering av lodjur.

Län för län – så mycket pengar får länsstyrelserna för rovdjursinventering

Då den senaste vintern bjöd på barmark i stora delar av landet har inventeringen försvårats avsevärt. Hur länsstyrelserna valt att inventera lodjur på barmark skiljer mellan de olika myndigheterna, men hos åtminstone någon länsstyrelse har det köpts in ett stort antal viltkameror för en del av pengarna.

 

200 familjegrupper

Resultatet från den inventering som avslutades den 29 februari är inte sammanställt ännu. Men de senaste åren har totalt cirka 200 familjegrupper av lodjur, alltså honor med unge eller ungar, årligen hittats i landet. Om man räknar med att 18,5 miljoner kronor används för att hitta dessa 200 familjegrupper skulle det innebära att varje familjegrupp alltså kostar 92.500 kronor för staten att säkerställa.

 

Drygt 14 miljoner kronor

24 procent av länsstyrelsernas inventeringsarbete, nationellt räknat, går till att inventera varg. Det motsvarar den här säsongen 8.880.000 kronor räknat på de totalt 37 miljoner som betalats ut 2020 av Naturvårdsverket.

För den senaste varginventeringssäsongen, som avslutades den 31 mars, betalades det dessutom ut 5.250.000 kronor för den extrainsatta dna-inventeringen av varg.

Totalt motsvarar detta 14.130.000 kronor.

 

40 000 kronor per varg

Slutresultatet från den ordinarie varginventeringen är ännu inte sammanställt. Men klart är att 350 olika vargindivider hittades med hjälp av dna-analys den senaste vintern.

Om man räknar med att 14.130.000 kronor används för att hitta dessa 350 vargar skulle det innebära att varje varg alltså kostar staten drygt 40.000 kronor att säkerställa.

 

[totalpoll id=”154156″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev