Populationsuppskattningen för Skandinavien är 1023 individer. Årets järvinventering har haft varierande förutsättningar för snöspårning. Foto: Kenneth Johansson

Järvstammen är stabil – sprider sig söderut

Järvstammen håller sig strax över gränsen för gynnsam bevarandestatus enligt den senaste inventeringen. Totalt beräknas det finnas 637 järvar i Sverige.

Järven fortsätter att sprida sig söderut i Sverige och baserat på de antal föryngringar som hittats mellan 2019 och 2021 så beräknas den svenska stammen till 637 individer.

Det skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

 

Konstaterad i Karlstad

– Järven har under flera år spridit sig söderut och österut från fjällområdena till skogslandet. Den sydligaste fastställda föryngringen av järv i landet den gångna vintern rapporterades några mil norr om Karlstad. Men det dokumenterades även föryngringar av järv i södra Dalarna, samt vid kusten strax söder om Sundsvall, säger Robert Ekblom, vilthandläggare på Naturvårdsverkets viltanalysenhet i pressmeddelandet.

 

Föryngring i Tornedalen

För första gången på länge finns också en fastställd föryngring av järv i Tornedalen. Tyngdpunkten av utbredningen av järv i landet återfinns dock fortfarande i fjälltrakterna, med den största tätheten i västra Jämtland/Härjedalen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev