Svensk Jakt har ställt frågor till riksdagspartiernas jaktpolitiska talespersoner om vinterns inställda vargjakt.

Svensk Jakt har ställt frågor till riksdagspartiernas jaktpolitiska talespersoner om vinterns inställda vargjakt. Foto: Olle Olsson

Inställd vargjakt delar de politiska blocken

Vinterns inställda vargjakt delar de politiska blocken. Vid Svensk Jakts utfrågning av landets ledande jaktpolitiker visar sig sprickor såväl inom regeringspartierna som de borgerliga partierna.

Den 7 juni gick Naturvårdsverket ut med att vinterns licensjakt på varg kommer att gå om intet. Naturvårdsverket hänvisar i sitt beslut till att vargstammen går ner, att den ligger nära de 300 vargar som verket anser är gynnsam bevarandestatus samt att nedgången i vargstammen inte går att förklara på annat sätt än att det bedrivs en omfattande illegal jakt på varg.

 

Fyra frågor

Med detta som bakgrund ställde Svensk Jakt fyra frågor till riksdagspartiernas jaktpolitiska talespersoner. Samtliga tillfrågade har svarat skriftligt och i svaren framgår att vargfrågan delar de politiska blocken såväl till vänster som till höger.

I svaren kan man se att politikerna till exempel är oense om det borde har blivit licensjakt på varg i vinter, vad som egentligen är gynnsam bevarandestatus i vargstammen och hur hörnstenar som tydlighet, förutsägbarhet och lokalt inflytande fungerar i dagens vargförvaltning.

 

Regeringspartierna oense

Isak From (S) anser att beslutet att inte tillåta licensjakt på varg är olyckligt men väntat samt att det borde finnas utrymme för licensjakt i bland annat Värmland medan Emma Nohrén regeringskollegan (MP) svarar att Miljöpartiet är emot licensjakt på varg i år liksom tidigare år eftersom vargstammen ännu inte är livskraftig.

Regeringens stödparti, Vänsterpartiet, svarar genom Jens Holm, som välkomnar beslutet då vargstammen minskar och licensjakt skulle försvåra gynnsam bevarandestatus.

 

Spricka i alliansen

Inte heller inom de borgerliga partierna är partierna ense i frågorna om varg. Sten Bergheden (M) säger att den inställda vargjakten är ett olyckligt besked, då riksdagen tagit ett beslut om att Sverige ska ha max 170–270 vargar. Magnus Oscarsson (KD) anser att det är fel att beslutet gäller landet som helhet. Centerpartiets Eskil Erlandsson menar att Naturvårdsverkets beslut kan äventyra legitimiteten för demokratiska beslut.

Men det fjärde borgerliga partiet, Liberalerna, ser annorlunda på saken. Lars Tysklind (L) anser tvärtemot att vi har ingen anledning att ifrågasätta Naturvårdsverkets beslut.

 

SD: Dåligt beslut

Sverigedemokraternas Runar Filper kallar den inställda licensjakten för ett dåligt beslut och tillägger att ett hårdare jakttryck på varg skulle skapa förutsättningar för bättre harmoni mellan människa och varg.

 

Samtliga partiers fullständiga svar på Svensk Jakts fyra frågor kan du läsa genom att följa länkarna eller genom att klicka på ämnesordet Valet 2018 eller här nedan.

Svensk Jakts frågor

• Vad har du för åsikt om Naturvårdsverkets beslut att inte tillåta någon licensjakt på varg i vinter?

• Inventeringarna visar att vargstammen minskat i landet på senare år och Naturvårdsverket menar att nedgången inte kan förklaras på naturlig väg. Vad tror du händer med den illegala jakten på varg när möjlighet till legal vargjakt nu tas bort?

• Tydlighet, förutsägbarhet och lokalt inflytande är tre kriterier som är viktiga för en lyckosam förvaltning av varg. Tycker du att dagens rovdjurspolitik uppfyller dessa tre hörnstenar?

• Riksdagen har beslutat att gynnsam bevarandestatus för varg ska vara 170–270 vargar. Naturvårdsverket anger att det krävs minst 300 vargar. Vilken siffra gäller som gynnsam bevarandestatus för varg?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev