Publicerad 13 juni 2018 - 11:20

Emma Nohrén (MP). Foto: Riksdagen

MP: Prioriterar vargens bevarande

Naturvårdsverkets beslut att redan nu stoppa vinterns vargjakt har väckt starka känslor i jägarkretsar. Ytterst är det regering och riksdag som bestämmer hur rovdjursförvaltningen ska bedrivas. Svensk Jakt har ställt fyra frågor om varg till riksdagspartiernas jaktpolitiska talespersoner. Nedan svarar Emma Nohrén, Miljöpartiet.

• Vad har du för åsikt om Naturvårdsverkets beslut att inte tillåta någon licensjakt på varg i vinter?

– Miljöpartiet är emot licensjakt på varg i år liksom tidigare år eftersom vargstammen ännu inte är livskraftig. Nu har vargstammen minskat och därför tycker vi att det är rimligt att man prioriterar artens bevarande. Vi är också skyldiga att se till att vargen har en gynnsam bevarandestatus enligt EU:s art- och habitatdirektiv.

 

• Inventeringarna visar att vargstammen minskat i landet på senare år och Naturvårdsverket menar att nedgången inte kan förklaras på naturlig väg.  Vad tror du händer med den illegala jakten på varg när möjlighet till legal vargjakt nu tas bort?

– När licensjakten infördes var ett starkt argument att man trodde att det skulle leda till mindre illegal jakt på varg. Tyvärr har vi tvärtom sett en ökad illegal jakt på varg. Därför är det inte heller självklart att den illegala jakten ökar när det lagliga begränsas något år.

– Regeringen har skapat mer organiserad vargförvaltning med en rättssäker prövning, ökade medel till viltförebyggande åtgärder och kortare handläggningstider.

 

• Tydlighet, förutsägbarhet och lokalt inflytande är tre kriterier som är viktiga för en lyckosam förvaltning av varg. Tycker du att dagens rovdjurspolitik uppfyller dessa tre hörnstenar?

– För att få tydlighet och förutsägbarhet i vargförvaltningen måste Sverige sluta med att kringgå EU:s art- och habitatdirektiv. Sverige bör ta till sig av den kritik som EU-kommissionen framfört, ta fram en tolkning av gynnsam bevarandestatus som inte bygger på att räkna in Rysslands vargar för att hävda att vi har en långsiktigt livskraftig stam samt stoppa licensjakten tills en sådan gynnsam bevarandestatus är uppnådd. Om vargstammen växer mot det målet så kan skyddsjaktsreglerna tillämpas mer generöst allt eftersom stammen växer.

– Den lokala förankringen tycks ha fungerat bättre innan alliansregeringen slog ihop de tidigare rovdjursgrupperna och länsviltnämnderna till viltförvaltningsdelegationer. Nuvarande regering har förbättrat förankringen genom att stärka representationen för naturvårdsintresset och även gett plats för natur-/ekoturismföretag i delegationerna.

 

• Riksdagen har beslutat att gynnsam bevarandestatus för varg ska vara 170–270 vargar. Naturvårdsverket anger att det krävs minst 300 vargar. Vilken siffra gäller som gynnsam bevarandestatus för varg?

– Det finns en missuppfattning om att man i rovdjurspropositionen skulle ha beslutat att en gynnsam bevarandestatus för vargstammen var 170–270 vargar. Riksdagens beslut innebar att referensvärdet för en gynnsam bevarandestatus skulle vara någonstans i intervallet 170–270, men att det behövs en säkerhetsmarginal. Det vill säga en population större än referensvärdet. Riksdagens beslut var dessutom dåligt underbyggt, eftersom man inte tog tillräcklig hänsyn till genetiken.

– Efter omfattande kritik mot riksdagsbeslutet – från miljöorganisationer, forskare och EU-kommissionen – gavs Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram ett bättre underlag. Genom nya analyser kom Naturvårdsverket då fram till att 300 vargar skulle kunna vara referensnivån för gynnsam bevarandestatus, men bara under förutsättning att minst en ny invandrare vart femte år bidrar med nya gener till vargstammen.

– Naturvårdsverkets bedömning har accepterats av Högsta förvaltningsdomstolen, och är därmed det som gäller tills EU säger något annat. Vår bedömning är att även 300 vargar egentligen är för lågt, eftersom det bygger på att Sverige uppnår en långsiktigt livskraftig stam genom att räkna in över 1.000 av de vargar som finns i Ryssland, säger Emma Nohrén.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar
   Premium
   För dig som loggat in
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Ulf Lindroth
   Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör tipsar och testar
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Webbfrågan

   Hur ofta övningsskjuter du?

   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt
   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?
   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?
   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?
   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?
   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?
   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se