Riksdagsledamot Lars Tysklind (L). Foto: Riksdagen

L: Ifrågasätter inte stoppad vargjakt

Naturvårdsverkets beslut att redan nu stoppa vinterns vargjakt har väckt starka känslor i jägarkretsar. Ytterst är det regering och riksdag som bestämmer hur rovdjursförvaltningen ska bedrivas. Svensk Jakt har ställt fyra frågor om varg till riksdagspartiernas jaktpolitiska talespersoner. Nedan svarar Lars Tysklind, Liberalerna.

• Vad har du för åsikt om Naturvårdsverkets beslut att inte tillåta någon licensjakt på varg i vinter?

– Vi har ingen anledning att ifrågasätta Naturvårdsverkets beslut. När Naturvårdsverket med sina experter ansett att det inte är aktuellt med licensjakt kommande vinter är det på grund av de ser att vargstammen minskar, bland annat på grund av illegal jakt.

 

• Inventeringarna visar att vargstammen minskat i landet på senare år och Naturvårdsverket menar att nedgången inte kan förklaras på naturlig väg.  Vad tror du händer med den illegala jakten på varg när möjlighet till legal vargjakt nu tas bort?

– Illegal jakt är en brottslig handling som ska beivras. För oss är det en självklarhet att man följer de lagar och regler som riksdagen och myndigheter har fattat. Att licensjakt begränsas under en tid kan aldrig rättfärdiga illegal jakt.

 

• Tydlighet, förutsägbarhet och lokalt inflytande är tre kriterier som är viktiga för en lyckosam förvaltning av varg. Tycker du att dagens rovdjurspolitik uppfyller dessa tre hörnstenar?

– När olika intressen står mot varandra är det extra viktigt med dialog och bred förankring, särskilt med människor som lever i rovdjurstäta områden. Det finns säkerligen förbättringspotential på området.

 

• Riksdagen har beslutat att gynnsam bevarandestatus för varg ska vara 170–270 vargar. Naturvårdsverket anger att det krävs minst 300 vargar. Vilken siffra gäller som gynnsam bevarandestatus för varg?

– För liberalerna handlar gynnsam bevarandestatus inte enbart om en viss siffra utan också på hur genetisk stark stammen är. När Naturvårdsverket med sina experter anser att det inte är aktuellt med licensjakt kommande vinter är det på grund av de ser att vargstammen minskar. Samtidigt finns ju alltid möjligheten till skyddsjakt om det är nödvändigt för att skydda till exempel tamdjur, säger Lars Tysklind.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev