Publicerad 9 september 2021 - 13:50

Foto: Lars-Henrik Andersson

Inget avtal om tillfällig renbetesmark – medlare får mer tid

Medlaren har inte lyckats få till några tillfälliga markavtal för renbete i västra Härjedalen. Uppdragstiden gick ut den sista augusti men regeringen har nu beslutat att förlänga tiden till den 31 december i år.

Den 27 maj tidigare i år fattade regeringen beslut om att utse en medlare att förhandla fram tillfälliga markavtal mellan privata markägare och samebyn Ruvhten Sijte eftersom parterna har lyft konflikten i domstol.

Markägarna har stämt samebyn och begärt att det ska fastställas att avtalen är uppsagda och att samebyn är betalningsskyldig för obetalda arrendeavgifter.

Samebyn motsätter sig detta och menar att staten är betalningsskyldig, och har å sin sida stämt staten och begärt skadestånd.

Fjälljakt: Småviltjakt kan förbjudas inom hel sameby

Konflikten har fått stora följder för småviltjägarna i västra Härjedalen. Ruvhten sijte har i nuläget endast betesrätt för renarna på sina åretruntmarker och att samebyn befarar att småviltjakten omöjliggör att renarna håller sig där. Och om renarna lämnar åretruntmarkerna kan samebyn riskera vitesförelägganden. Därför vill samebyn att småviltjakten på statens marker inom samebyn ska vara avlyst.

 

Råder oenighet

Näringsdepartementet skriver i ett pressmeddelande att det råder oenighet mellan parterna och samebyn har akut brist på betesmark. Regeringen beslutade därför att en medlare skulle få i uppdrag att söka medla fram tillfälliga arrendeavtal mellan samebyn och de privata markägarna under tiden som domstolsprocesserna pågår.

Renskötseln försvåras av småviltjakt – men älgjakten utökas av länsstyrelsen

Staten kommer att finansiera dessa avtal fram till att processerna har avslutats. I dessa avtal ska det klart framgå att dessa inte ska föregripa domstolsprövningarna, utan gälla tillfälligt i avvaktan på lagakraftvunna avgöranden.

 

Före detta justitieråd

Syftet uppges inte vara att ta ställning i processerna, utan att hjälpa parterna under tiden som osäkerhet råder om villkor och finansiering för renbetesarrendena. Medlarens uppdrag är ännu inte avslutat, men parterna har visat intresse för en lösning med tillfälliga avtal.

Medlaren, Severin Blomstrand, före detta justitieråd i Högsta domstolen, får nu fram till årsskiftet på sig att lösa situationen, skriver Näringsdepartementet i sitt pressmeddelande.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram