Länsstyrelsen Jämtland har inte genomfört utlovade kontroller i området för att se om småviltjakten verkligen är störande för renskötseln. Foto: Olle Olsson

Inga kontroller – ändå utökas avlysningarna av ripjakten

Premium

Ruvhten Sijte sameby är i det närmaste stängd för småviltjakt. Ännu en gång är det renskötselskäl som anges som skäl för avlysningarna. Men några kontroller hur det egentligen ser ut med renar i områdena har inte gjorts av länsstyrelsen.

Olle Olsson Publicerad 24 september 2019 - 08:00

Skärmavbild från jaktbokningssajten Natureit över statens marker i den södra delen av Jämtlands län. Rött område betyder att småviltjakten är avlyst just nu.

Småviltjakten, eller snarare avlyst småviltjakt, har varit en följetong under hösten inom Ruvhten Sijte sameby i södra Härjedalen.

Bara ett par veckor innan ripjaktpremiären avlyste länsstyrelsen i Jämtlands län småviltjakten på ett 54.000 hektar stort område inom samebyn. Avlysningarna gäller till och med den 30 oktober.

Ripjaktområden avlysta av länsstyrelsen

 

Kritiskt förbund

Ruvhten Sijte sameby hade egentligen begärt att hela samebyn skulle avlysas för småviltjakt på grund av renskötselskäl men länsstyrelsen gick alltså inte så långt utan nöjde sig med att avlysa drygt hälften av samebyns marker.

Jägareförbundet Mittnorrland är kritiskt till avlysningarna och länsföreningen har överklagat beslutet till regeringen och Förvaltningsrätten i Härnösand. Men än så länge har inget hänt i målet.

Jägareförbundet överklagar avlysning av småviltjakt

En vecka efter ripjaktpremiären den 25 augusti avlystes markerna för småviltjakt inom Ruvhten Sijte. Den här gången på grund av att det skulle jagas älg inom samebyn.

Renskötseln försvåras av småviltjakt – men älgjakten utökas av länsstyrelsen

Avlysningarna för älgjakt gällde från och med den 2 september till och med till och med den 15 september.

Men småviltjakten hann inte komma igång efter älgjakten innan jakten återigen blev avlyst. Den här gången anges renskötselskäl och avlysningarna gäller till och med den 30 oktober. Samebyn har dock möjlighet att häva avlysningarna om de bedömer att småviltjakt trots allt är möjlig med hänsyn till renskötseln.

 

Inga kontroller

Länsstyrelsen Jämtland har tidigare sagt att myndigheten skulle göra kontroller i området för att se om småviltjakten verkligen är störande för renskötseln. Men några kontroller är inte gjorda, uppger länsstyrelsen. Trots detta har man nu avlyst småviltjakten inom 14 av totalt 16 jaktområden inom Ruvhten Sijte sameby.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev