Maria Gardfjell (MP) samt Kjell-Arne Ottosson (KD). Foto: Riksdagen samt Ingemar Pettersson

Infekterat bråk i riksdagen om varghat och skyddsjakt

Premium

Kjell-Arne Ottosson (KD) säger att han blev kallad varghatare av Maria Gardfjell (MP) på ett möte i miljö- och jordbruksutskottet på torsdagen. Något som Gardfjell förnekar. Hon gör också klart att Miljöpartiet inte kommer samarbeta i utskottet i frågan om skyddsjakt på varg.

Gör det enklare och snabbare för personer att ansöka om skyddsjakt på varg. Det var ett av Centerpartiets förslag till ett så kallat utskottsinitiativ, som lades fram i våras. Sedan dess har förslaget stötts och blötts i miljö- och jordbruksutskottet.

Utskottsbeslut om skyddsjakt på varg skjuts upp

I går var frågan upp till diskussion igen i utskottet. I samband med mötet gick Maria Gardfjell till hård verbal attack mot Kjell-Arne Ottosson (KD).

 

”Jag markerade direkt och sade att det inte anstår en ledamot i Sveriges riksdag att uttala sig på det viset.”
Kjell-Arne Ottosson

 

– Under ett inlägg från en av miljöpartiets ledamöter blev jag kallad för varghatare och att det var mitt fel att vi hade olaglig jakt på varg i Sverige. Jag markerade direkt och sade att det inte anstår en ledamot i Sveriges riksdag att uttala sig på det viset. Även ordföranden i utskottet markerade att uttalandet var oacceptabelt. Jag fick heller ingen ursäkt, berättar Kjell-Arne Ottosson för Svensk Jakt.

 

Föll platt

När mötet kom fram till punkten övriga frågor begärde han ordet och sade att ”jag noterar att ledamoten inte bett om ursäkt.”

Kjell-Arne Ottosson (KD).

– Då begärde miljöpartiets ledamot ordet att sade att det kanske var ett klumpigt uttalande och sedan fortsatte ledamoten argumentera och då föll ju försöket till ursäkt platt till marken, säger Kjell-Arne Ottosson.

Han berättar att ledamoten i frågan haft andra ”mer eller mindre famösa uttalanden” i utskottet.

– Att vi har olika åsikter är en sak, men jag blir ganska uppgiven över sådant här agerande när argumenten tryter. Det är ett beteende som inte anstår en riksdagsledamot.
Enligt Kjell-Arne Ottosson fortsätter man bereda ärendet om skyddsjakt på varg och han säger också att det nu finns en enighet kring ett förslag.

 

Förnekar

Miljöpartiet var på väg att skriva under ett utkast till beslut, enligt Maria Gardfjell. Men att det inte längre är aktuellt. Det var också hon som ska ha kallat Kjell-Arne Ottosson för varghatare. Men det förnekar hon.

Maria Gardfjell (MP).

– Jag tror han missuppfattade vad som sades. Jag sade inte att han var varghatare så det kan du glömma bort. Jag sade inte att han skulle vara det, säger Maria Gardfjell och fortsätter:

– Jag sade att om man inte som riksdagsledamot respekterar den lagstiftning vi har i dag så driver man på det här. Vi har haft en stor diskussion om att den illegala jakten tyvärr ökat och då driver man faktiskt på det.

 

Anser du att Kjell-Arne Ottosson inte respekterar lagstiftningen?

– Vi hade en diskussion igår om ett utskottsinitiativ som centern har om skyddsjakten på varg och där vi bara för någon dag sedan hade kunnat skriva ihop oss om en gemensam hållning. Det är ganska unikt att Miljöpartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna säger att vi skulle kunna komma överens, men sedan gick Centerpartiet bakom ryggen på oss. Det är klart jag blir förbannad och att det kommer in formuleringar som vi måste undvika för att kunna driva de här frågorna på ett seriöst och gemensamt sätt. Det här handlar inte om Kjell-Arne Ottossons känslor, säger Maria Gardfjell.

 

”Det här handlar inte om Kjell-Arne Ottossons känslor.”
Maria Gardfjell

 

Men på vilket sätt respekterar han inte lagstiftningen?

– Vi har haft en process där vi lyssnat på organisationer, myndigheter och forskare. Där fick vi mycket kunskap. Det kan man inte bortse från. Det måste man lyssna på och ta till sig, säger Maria Gardfjell.

Hon menar att man inte kan blunda för fakta och att det finns genetiskt viktiga vargindivider och där man behöver titta på om man kan flytta vargar eller utveckla fler skrämseltaktiker.

– Men det kan också innebära att man behöver skyddsjaga vissa individer eftersom de skapar så stor skada. När det gäller problemvargar så är det oerhört viktigt att man kan lägga fokus på skyddsjakten för att få en bättre samexistens mellan människa och varg men man kan inte bortse från att skyddsjakt kan leda till mindre utrymme för licensjakt och med omfattande illegal jakt kan skyddsjakten hämmas. Vi behöver ta ansvar för den rovdjurslagstiftning vi har, säger Maria Gardfjell.

 

”Blir behandlade som skit”

Hon menar att det inte är en lätt fråga för Miljöpartiet att hantera, men att det är viktigt att vara överens mellan partierna om skyddsjakten.

– Skyddsjakten är viktig för en hållbar situation och då behöver vi bättre regler, riktlinjer och större engagemang från länsstyrelserna. När vi var beredd driva det här i regeringen väljer Centerpartiet sparka oss i magen. Jag har meddelat Centerpartiet och de andra aktörerna att nu blir det ingen samverkan. Det spelar ingen roll om det blir ett tillkännagivande heller. Från Miljöpartiets sida har vi meddelat att vi inte kan arbeta vidare med de budgetfrågor vi också diskuterade i sammanhanget. Vi visade god vilja och blir behandlade som skit. Du ska inte prata om att det är någon annan som blir behandlad dåligt, säger Maria Gardfjell.

 

En tolkningsfråga

Svensk Jakt har pratat med en riksdagsledamot som sitter i miljö- och jordbruksutskottet och som säger att Maria Gardfjells utspel under gårdagens utskottsmöte är en tolkningsfråga.

– Hon undrade varför det fanns varghatare i Sveriges riksdag men hon nämnde inte Kjell-Arne vid namn. Det blir en tolkning mellan parterna, säger ledamoten som inte vill uttala sig offentligt med namn eftersom diskussionerna i utskottet inte är offentliga förrän besluten är tagna och justerade.

 

Ordförande kan inte kommentera

Ulrika Heie (C).

Ulrika Heie (C), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, vill inte kommentera uppgifterna utan säger följande till Svensk Jakt:

– Jag kan inte kommentera uppgifter om samtal som skett i miljö- och jordbruksutskottet under pågående beredningsarbete, våra sammanträden hålls inom stängda dörrar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev