En död älgko hittades under veckan i Värmland. SVA har höjt beredskapen inför älgjakten och vill ha in alla sjuka eller självdöda djur i myndighetens jakt på CWD-smittade djur. Foto: Bert-Åke Andersson

Höjd beredskap för sjuka djur under älgjakten

När oktoberjakten drar igång på måndag ligger myndigheter i höjd beredskap för att ta emot älgar för analys.
Sjuka, avmagrade eller redan döda älgar är högintressanta för SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Den fruktade prionsjukdomen CWD, chronic wasting disease, kan ha fått fäste i Sverige. Än så länge finns inga kända fall men de djur som under de senaste två åren hittats i Norge har påträffats i Tröndelag, i ett område inte långt från svenska gränsen. Ett antal renar och två norska älgar har visat sig vara smittade av CWD.

 

Vandringsälgar ett problem

Älgarna är det stora problemet. Norska älgar vandrar sedan urminnes tider via fjälldalarna in i Sverige och kan då föra smittan med sig.

– Därför är sjuka älgar i Jämtland, och framför allt i Härjedalen högintressanta. Det kan även gälla de norra delarna av Dalarna, men vi tar prover på alla älgar från hela Sverige och särskilt från gränsområdena, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär och chef för SVA:s viltsektion.

CWD, som även kallas avmagringssjukan, har ett långsamt förlopp där klövviltet kan bära smittan under lång tid innan de dör. Älg och ren har drabbats, men även rådjur och hjort kan förmodligen smittas av CWD.

Smittan är mycket svår att bli av med. I Norge pågår för närvarande jakt, eller rättare sagt total utrotning, av de renflockar som smittats av CWD.

– Det är intressant, där är smittan begränsad till några fjälltoppar som man räknar med att hålla fria från klövvilt under minst fem års tid, säger Erik Ågren.

 

Svår situation

Kommer smittan in i Sverige blir situationen en helt annan. Här är det betydligt svårare att avgränsa områden och stoppa smittspridningen.

– Det mycket viktigt att vi får in sjuka eller döda djur för analys. Även om de inte är helt pinfärska och har legat länge kan det gå att analysera för CWD, säger Erik Ågren.

CWD är en fruktad sjukdom som liknar galna ko-sjukan. Ingen vet med säkerhet om den kan föras över på människor men rekommendationen är att inte äta misstänkt sjuka djur. Bland svenska myndigheter pågår förberedelser för ett utbrott. SVA vill ha in alla rapporter och misstänkta djur.

– Det pågår ett arbete och det vi kan säga är att om CWD kommer in i landet så är det mycket svårt att bli av med, säger Erik Ågren.

CWD, chronic wasting disease

Chronic Wasting Disease, eller avmagringssjuka som den kallas på svenska, är en prionsjukdom som varit känd hos olika hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet. CWD kännetecknas av degenerativa förändringar i hjärnan vilket leder till neurologiska symtom, avmagring och död.

Sjukdomen har under 2016 även påvisats hos vildren och älg i Norge, vilket är de första påvisade fallen av CWD i Europa. Under 2017 har ytterligare fall påvisats hos vildren i Norge. CWD lyder under epizootilagen och vid misstanke om att djur har CWD ska detta anmälas. I Sverige bedrivs i dagsläget (juli 2017) övervakning som är baserad på denna typ av anmälningar och i tillägg undersöks alla vuxna döda hjortdjur som skickas till SVA av annan anledning.

Mer omfattande övervakning planeras, men på grund av att det inte funnits finansiering har den ännu inte påbörjats. Inom EU förbereds med anledning av fynden i Norge en ny övervakning som även kommer omfatta Sverige med start i januari 2018.

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev