Flera älgar har hittats döda eller svårt sjuka i Östra Ämtervik. den här älgkon hittades nära ett bostadshus i Södra Ås. Foto: Bert-Åke Andersson

Död älgko i trädgården oroar jägare

En död älgko har hittats i en trädgård i värmländska Östra Ämtervik. Kon var mager och luktade illa.
– Det är nog en sjukdom, vi har skickat delar av älgen till SVA, säger jägaren Bert-Åke Andersson som var med och tog rätt på älgen.

Boo Westlund Publicerad 4 oktober 2017 - 15:41

Förra året sköt Bert-Åke Andersson en annan mycket mager älg som dessutom var blind. Då togs inga prover men nu vill jägarna i området runt Södra Ås i Östra Ämtervik veta vad det är som har drabbar älgarna. Flera älgar har dött de senaste åren och gemensamt för alla är att de är kraftigt avmagrade.

Några luktar dessutom konstigt.

– En söt lukt, och kanske lite aceton. En veterinär sa att det kan tyda på diabetes, säger Bert-Åke Andersson.

 

Vätska i älgkroppen

När organen från den funna älgen skulle skickas till SVA öppnades älgkons buk och brösthåla. Där fanns en blodfärgad vätska.

– Det var säkert flera liter, och levern var som en vattenpåse och mjuk, säger Bert-Åke och beskriver levern som sönderfallen eller upplöst.

Huvud, körtlar och röda organ har nu skickats till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, för analys.

Biträdande statsveterinär Caroline Bröjer bekräftar att prover har kommit, bland många andra döda älgar som skickats till SVA de senaste dagarna.

– Proverna från den här älgen är fortfarande frusna så vi väntar med provtagningen. Generellt kan jag säga att vi numera alltid tar prov för CWD, cronic wasting deseace, som är en så kallad avmagringssjukdom. Vi tittar också efter tumörer, säger Caroline Bröjer.

Den döda älgkon var mager, men bedömdes inte som gammal. Foto: Bert-Åke Andersson

 

Höjd beredskap mot prionsjukdom

Beredskapen för utbrott av CWD är hög, och Caroline Bröjer uppmanar alla som hittar döda älgar eller avlivar älgar med ett konstigt beteende att kontakta SVA eller länsstyrelsen i hemlänet.

– Vi har inte hittat CWD i Sverige, vilket är väldigt bra, men vi har en förhöjd beredskap efter att sjukdomen konstaterats i Norge. Län som gränsar till Norge är då förstås särskilt intressanta, säger Caroline Bröjer.

De djur som obduceras vid SVA har oftast drabbats av gråstarr eller olika former av tumörsjukdomar. En del älgar dör också som en följd av hög ålder.

– Det man ska hålla koll på är förstås ett avvikande beteende. Älgar som går i cirklar, vinglar fram, dreglar och som är kraftigt avmagrade är vi självklart intresserade av, säger Caroline Bröjer.

 

Insatsmöte på gång

SVA, Jordbruksverket och Naturvårdsverket planerar riktade insatser för att hitta, dokumentera och analysera sjuka djur i samband med höstens älgjakt.

Jämtlands län ligger i ett högre riskområde där sjuka eventuellt kan vandra in från de områden i Norge där älgar smittade med CWD har påträffats.

CWD, chronic wasting deseace

Chronic Wasting Disease CWD, eller avmagringssjuka som den kallas på svenska, är en prionsjukdom som varit känd hos olika hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet. CWD kännetecknas av degenerativa förändringar i hjärnan vilket leder till neurologiska symtom, avmagring och död.

Sjukdomen har under 2016 även påvisats hos vildren och älg i Norge, vilket är de första påvisade fallen av CWD i Europa. Under 2017 har ytterligare fall påvisats hos vildren i Norge. CWD lyder under epizootilagen och vid misstanke om att djur har CWD ska detta anmälas. I Sverige bedrivs i dagsläget (juli 2017) övervakning som är baserad på denna typ av anmälningar och i tillägg undersöks alla vuxna döda hjortdjur som skickas till SVA av annan anledning.

Mer omfattande övervakning planeras, men på grund av att det inte funnits finansiering har den ännu inte påbörjats. Inom EU förbereds med anledning av fynden i Norge en ny övervakning som även kommer omfatta Sverige med start i januari 2018.

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev