Två nya fall av sjukdomen CWD tros ha hittats i Norge i samband med att jakten på vildren inletts. Foto: Kjell-Erik Moseid

Två nya misstänkta fall av CWD

Utrotningen av vildren i norska Nordfjella har inletts. I CWD-området Nordfjella har det hittills fällts 150 vildrenar och man misstänker att två av dessa hade CWD. Analyssvar kommer inom några dagar.

Svensk Jakt Publicerad 16 augusti 2017 - 13:54

Som norska Mattillsynet påpekar i en nyhetsartikel var dessa CWD-fall väntade. Förra året var omkring en procent av vildrenarna som fälldes i Nordfjella CWD-smittade, antalet fall hittills i år är på samma nivå.

Fortsätter antalet CWD-fall upptäckas i samma frekvens ”borde” omkring 20 av de 2.000 vildrenarna i Nordfjella ha CWD, enligt Bodil Elmhagen på Svenska Jägareförbundet.

Förvaltningsmålet på Nordfjella är att utrota hela den lokala populationen på omkring 2.000 renar, med start nu under jakten som ska bli mer omfattande än vanligt. Utrotningen ska slutföras av myndigheterna under vintern.

CWD, chronic wasting disease, är en smittsam neurologisk sjukdom som angriper hjärnan hos hjortdjur. Sjukdomen utvecklas långsamt och drabbade djur visar upp ett förändrat beteende och försämrad fysisk kondition.
I Nordamerika har man funnit sjukdomen hos flera arter, bland annat vitsvanshjort och älg.

 

Fakta

CWD leder till döden för hjortdjur och det finns vare sig medicin eller vaccin mot sjukdomen. CWD smittar hjortdjur bland annat via saliv, urin, avföring och kadaver. Smittan ligger dessutom kvar i jorden flera år och kan på så sätt smitta andra betande hjortdjur.

Det finns inte rapporterat att smitta överförts till människa från hjortdjur med CWD.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev