Ren dog av smittsam CWD

Den smittsamma sjukdomen CWD finns i Norge. Det visar analyser från en ren som dog i vinter. Sjukdomen kan smitta även till andra hjortdjur.

Det var i mitten av mars som vildrenen hittades i samband med GPS-märkning. Nu visar analyser att renen led av den smittsamma sjukdomen CWD.
Det norska Miljödirektoratets fältpersonal ska nu skjuta vildrenar som de misstänker vara smittade av den dödliga sjukdomen och sända prover från renarna för analys.
Dessutom vill Miljödirektoratet att det skjuts tio vildrenar. Detta eftersom Veterinärinstitutet vill testa fler renar.
– Miljödirektoratet kommer att följa upp saken i samband med vildrensjakten i höst. Det kommer att ske i regi av det nationella övervakningsprogrammet för hjortvilt och görs i samarbete med den lokala vildrensförvaltningen. Vi kommer också överväga vilken information jägarna behöver och tillsammans med Mattillsynet återkomma med denna inför jakten, säger Yngve Svarte, avdelningsdirektör i Miljödirektoratet, i ett pressmeddelande. 
Sjukdomen CWD leder till döden och sjuka djur bör avlivas eftersom de annars riskerar att smitta andra hjortdjur. CWD förekommer hos hjortdjur i Nordamerika. Fallet i Norge är det första kända i Europa. Det är också det första kända fallet på ren i världen.

Fakta

CWD, chronic wasting disease, är en smittsam neurologisk sjukdom som angriper hjärnan hos hjortdjur. Sjukdomen utvecklas långsamt och drabbade djur visar upp ett förändrat beteende och försämrad fysisk kondition. 
I Nordamerika har man funnit sjukdomen hos flera arter, bland annat vitsvanshjort och älg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev