Den 1 juli inleds ett nytt jaktår och det är åter dags för jägarna att betala den statliga viltvårdsavgiften. Foto: Johnny Olsson & Mostphotos

Hit gick jägarnas pengar 2019

Till skillnad från andra fritidssysselsättningar måste jägarna betala en statlig avgift för att få utöva sin hobby. Hit gick jägarnas pengar 2019.

Alla som jagar i Sverige ska enligt lag betala viltvårdsavgiften. Avgifterna samlas i Viltvårdsfonden. För närvarande är viltvårdsavgiften 300 kronor per jaktår och det är Kammarkollegiet som förvaltar pengarna. Det statliga jaktkortet visar att du har betalat viltvårdsavgiften och är berättigad att jaga i Sverige.

Viltvården avser samtliga arter av däggdjur och fåglar, men viltvårdsavgift betalas alltså bara av den som jagar. Syftet med viltvårdsavgiften är att pengarna ska användas för att ”främja viltvården eller andra liknande ändamål som är förenliga med syftet med jaktlagen”.

Regeringen delar varje år ut pengar ur Viltvårdsfonden till organisationer och myndigheter som jobbar med jakt, vilt och naturvård.

 

Hit gick jägarnas pengar 2019

Svenska Jägareförbundet – 52,3 miljoner kronor

Svenska Jägareförbundet får varje år pengar ur viltvårdsfonden för sitt arbete med det så kallade Jakt- och viltvårdsuppdraget att leda delar av den praktiska jakten och viltvården genom exempelvis information om praktisk jakt och förvaltning av viltarter, viltövervakning, älgförvaltning, vilt och trafik samt yrkesmässig utbildning.

Läs mer om Jakt- och viltvårdsuppdraget här (extern länk)

 

Naturvårdsverket – 25,1 miljoner kronor

För 2019 fick Naturvårdsverket 6,1 miljoner kronor för driften av register över jaktkort och jägarexamen samt 18 miljoner kronor till finansiering av viltforskning. Syftet med forskningen är att bidra med kunskap för en hållbar förvaltning av vilt. Dessutom har 1 miljon kronor betalats ut till Naturhistoriska Riksmuseet via Naturvårdsverket för deras forskning kring sälpopulationernas hälsostatus.

Naturhistoriska Riksmuseet använder delar av medlen som ersättning till jägare som lämnar in sälar för undersökning.

Den här viltforskningen finansieras av jägarna (extern länk)

 

Jägarnas Riksförbund – 7,7 miljoner kronor

Jägarnas Riksförbund får årligen ett grundbidrag och ett medlemsrelaterat bidrag.

 

Övriga som fick del av jägarnas pengar 2019

Statens veterinärmedicinska anstalt – 4,1 miljoner kronor

Länsstyrelser – 600.000 kronor

Svenska Naturskyddsföreningen – 400.000 kronor

 

Källa: Naturvårdsverket

 

[totalpoll id=”156964″]

Nytt jaktår – ny viltvårdsavgift

Ett jaktår sträcker sig från 1 juli till 30 juni nästkommande kalenderår. Det är alltså snart åter dags för jägarna att betala viltvårdsavgiften för kommande jaktår.

På Naturvårdsverkets webbplats kan du läsa mer om hur du betalar jaktkort.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev