lördag 18 september

Publicerad 1 mars 2019 - 16:37

Lodjur

Lodjuren drog längsta strået under den historiska första jaktdagen i Jönköpings län. Foto: Olle Olsson

Historisk lojaktdag lockade många jägare

Söder och öster om Värnamo har flera jaktlag varit i farten den första lojaktdagen, bristen på spårsnö till trots. Men något lodjur fick jägarna aldrig på benen. I stället blev det rävjakt.

Fredrik Johansson är rovdjursansvarig i Värnamo jaktvårdskrets. Naturligtvis var han i skogen första lojaktdagen med sin stövare Ajax. Foto: Privat

Trots urusla förhållanden tog många jägare ledigt från jobbet den historiska dag då det för första gången på mycket länge tilläts jakt på lodjur i Jönköpings län.

En av jägarna som släppte hund var Fredrik Johansson, rovdjursansvarig i Värnamo jaktvårdskrets, som lät sin lodjursintresserade stövare Ajax komma lös.

– Vi gick i områden där lodjuren brukar hålla till, i de hetaste områdena uppe på bergshyllorna där de ofta ligger. Men i dag lyckades det inte, säger Fredrik Johansson.

 

Eloge till lojägare

Fredrik håller med Gunnar Glöersen – som i en artikel tidigare i dag på svenskjakt.se konstaterade att det i varje fall inte blir några fällda lodjur om man stannar på kontoret – och han är imponerad av att så många jägare i hans jaktvårdskrets resonerar på samma sätt.

– I laget jag var ute med, Drömminge-Ulås, var vi 19 jägare. I flera andra jaktlag var det också många jägare ute. De går in för det och har sett till att boka in bra hundar och varit mycket folk. Jag vill ge en eloge till de som ställer upp för att jaga lodjur en fredag, trots att förhållandena är dåliga och chansen att lyckas liten, säger Fredrik Johansson.

Han menar att det uteblivna resultatet inte beror på att det är dåligt med lodjur. Om det varit spårsnö hade det varit tvärt om.

– Då är jag övertygad om att vi fällt tilldelningen på två djur innan klocka tio på förmiddagen. Nu kan man väl säga att vi i stället jagade räv, med möjlighet att skjuta lodjur, säger Fredrik Johansson.

 

Viktigt att försöka

Lodjursjakt på barmark blir lite som att leta efter en nål i en höstack. Det kan räcka med att djuren tagit daglega på andra sidan om ett berg för att hundarna inte ska hitta dem.

– Jag tycker ändå att det är viktigt att vi försöker. När vi nu efter långa diskussioner och hårt arbete lyckats få till en lojakt i länet ska vi jägare också ta ansvar genom att ge oss ut och jaga, oavsett förhållanden.

Jägarna hade hoppats att någon av de viltkameror som de satt upp på växlar där lodjuren brukar passera skulle ge en fingervisning om var det var lämpligt att släppa, men det lyckades inte.

– Fast i morgon bitti kan vi mycket gärna ha en bild, och då blir det fullt pådrag, säger Fredrik Johansson.

 

Snö på gång?

Fredrik hoppas för övrigt på spårsnö. Prognoserna säger att det nästa vecka kan komma upp till två-tre decimeter nysnö i länet, i varje fall på Höglandet.

– Då är väl risken att vi får det som regn. Men får vi bara lite snö så att vi kan spåra av vägarna blir förutsättningarna mycket bättre, säger Fredrik Johansson, som har gott hopp om att man ska lyckas innan jakttiden går ut den 31 mars.

– Ja, blir förutsättningarna bättre så är jag säker på att vi fäller djuren som är tilldelade.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram