Varg eller ett annat rovdjur misstänks ha attackerat en större häst på en gård i Nässjö kommun på onsdagskvällen. Hästen avlivades med svåra skador. Arkivbild (i hägn): Ingemar Pettersson

Häst avlivad efter misstänkt rovdjursangrepp

Premium

En större häst avlivades under onsdagskvällen på en gård i Malmbäck i Nässjö kommun, med skador som kan ha orsakats av ett rovdjur. Personal från länsstyrelsen i Jönköpings län är på plats för att undersöka stoet och hagen där hästen attackerades.

Länsstyrelsen i Jönköpings län kontaktades på torsdagsmorgonen av hästägaren som beskrev händelsen. Enligt rapporten hade hästen när den hittades på onsdagskvällen så svåra skador i framben och bogar att tillkallad veterinär tog beslut att hästen skulle avlivas.

– Det handlar om kraftigt våld, men vi har ännu inte konstaterat vad som hänt, säger länsstyrelsens vilthandläggare Ingemar Sjöberg.

 

Finns det skador efter bett?

– Det är svårt att säga, men jag hoppas att vi kan utreda det här, och om det handlar om ett vargangrepp att vi kan säkra dna från djuret.

 

Har ni uppgifter om varg i det aktuella området?

– I det här området har vi inte haft regelbundna rapporter, men vi har vargar som vandrar igenom länet. Vi har ett etablerat revir i Brängenreviret i nordvästra delen av länet, och varg som är stationär nordväst om Värnamo men dit är det fem-sex mil, säger Ingemar Sjöberg, och konstaterar att om det skulle visa sig vara ett vargangrepp så är det mest troliga att det är en varg på vandring.

En häst avlivades under onsdagskvällen på en gård i Mamlbäck i Nässjö kommun efter ett misstänkt rovdjursangrepp. Karta: Google map

Föl skadat

Hästen som avlivades var enligt ägaren ledarstoet i en grupp hästar som befann sig i hagen. För några veckor sedan skadades även ett föl, skador som bedömdes som att de inte kunde ha uppstått naturligt i hagen.

Ägaren vald dock att inte anmäla den första händelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev