Årets älgjakt är inställd i Köping-Berg älgskötselområde i Västmanland. Älgstammen bedöms inte som jaktbar på en yta av 30.000 hektar. Foto: Jan Henricson och Olle Olsson.

Hårt vargtryck stoppar älgjakten

På måndag börjar älgjakten i södra Sverige. Men alla älgjägare ska inte jaga.
I Köping-Bergs älgskötselområde i Västmanland väljer jägarna att stanna hemma.

Det är en unik händelse. I Köping-Bergs älgskötselområde i västra delen av Västmanland har skötselområdet i sin nya förvaltningsplan beslutat att ställa in årets älgjakt.  Älgstammen på 30.000 hektar är inte längre jaktbar.

Ett mindre antal älgar som finns i skötselplanen ska inte fördelas för jakt.

– Av skötselplanen framgår det tydligt att älgarna reserverats för skyddsjakt, säger Claes Johansson, ledamot av Gunnilbo älgförvaltningsområde där Köping-Bergs älgskötselområde ingår.

Skötselområdet har i sin reviderade plan för 2018 angett en avskjutning på 4 vuxna och 8 kalvar vilket ger en planerad avskjutning på 0,4 älgar per 1 000 hektar.

Men det är älgar som inte ska jagas under traditionell älgjakt utan de finns bara för ett eventuellt behov av skyddsjakt.

När älgjakten inleds på måndag kommer jägarna att stanna hemma.

– I princip innebär det att älgjakten är inställd, och det råder stor enighet om det, säger Claes Johansson.

 

Hårt vargtryck

Att älgstammen är så dålig beror enligt Claes Johansson i första hand på den havererade rovdjursförvaltningen.

Gunnilbo älgförvaltningsområde och länsstyrelsen i Västmanland har godkänt Köping-Bergs skötselplan. Bakom beslutet ligger en tidigare överskattning av älgstammen med allt för hög avskjutning men också en markant ökad vargpredation under senare år.

I dagsläget bedömer Claes Johansson att hela Gunnilbo älgförvaltningsområde berörs av varg. Vissa revir och parbildningar kan vara upplösta, men det finns nya vargar i de gamla reviren.

Det gäller bland annat för Kölstareviret där alfadjuren sköts under vinterns vargjakt.

Trots vargjakten finns det varg i reviret.

Claes Johansson, ledamot av Gunnilbo älgförvaltningsområde, är oroad över ett allt för hårt vargtryck i västra delen av Västmanland. Foto: Privat

Kraftiga åtgärder

I Skinnskatteberg-Riddarhyttans älgskötselområde är situationen något bättre men ändå på en nivå som ligger långt under vad jägare och markägande jägare anser vara en meningsfull älgjakt.

Där ligger årets reviderade skötselplan på ett avskjutningsmål på 1,0 älg per 1 000 hektar, vilket kan jämföras med förra årets avskjutningsmål på 2,3 älgar per 1 000 hektar.

Ett mål som man då inte nådde.

Förra året sköt jägarna i Skinnskatteberg- Riddarhyttans äso drygt hälften av vad planen sade och det var enligt Claes Johansson också för mycket.

– I år har vi reviderat sista året i planen och sänkt antalet vuxna älgar med en tredjedel. Kalvandelen i avskjutningen har sänkts med 50 procent och jaktlagen uppmanas att jaga med förstånd, säger Claes Johansson.

Med de här åtgärderna under två år hoppas man på att få tillbaka en meningsfull älgjakt.

Som stöd för de drastiska neddragningarna finns entydiga resultat från såväl älgobs, spillningsinventering som trenden i tidigare års avskjutningar. 2017 var uppfyllnadsgraden gentemot skötselplanen endast 57 procent.

 

Landets tätaste vargstam

– Det är inte bara dåligt med älg utan även med annat vilt. Det beror främst på att vi förmodligen har landets tätaste vargstam i Skinnskattebergs kommun. Förra året fick vi ett nytt vargrevir på 12-14.000 hektar med föryngring mitt bland de tidigare kända reviren och effekten var förödande, säger Claes Johansson.

Det innebar att ytterligare cirka 120 älgar togs av vargar, något som inte kunnat beaktas när planen gjordes.

– Stora områden var helt tomma på älg, vilket vi har påpekat för både myndigheter och den största skogsägaren Sveaskog, säger Claes Johansson.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev