Rättsenheten vid Polisen i Bergslagen får skarp kritik av JK för hur man hanterar vapenärenden. Foto: Kjell-Erik Moseid och Lars-Henrik Andersson

Hård kritik från JK mot Polisen i vapenärenden

Justitiekanslern riktar hård kritik mot Polisen i Bergslagen för långa handläggningstider i samband med att vapen omhändertagits. JK noterar handläggningstider som varit ”under all kritik” vilket måste ses som hårdast möjliga byråkratprosa.

Dagens Juridik skriver i en artikel om hur Justitiekanslern, JK, granskat Polismyndighetens rättsenhet i Bergslagen, i fall då myndigheten beslutat om att omhänderta vapen och senare prövat om licenser ska återkallas.

JK skriver i sin granskning att handläggningen av vapenärenden i flera fall fungerat bra, men att det finns stora problem med en handläggning som går alldeles för långsamt.

 

Riksdagen pressar regeringen i vapenfrågor

Allvarlig kritik

Det handlar särskilt om tiden mellan ett vapen omhändertas och att licensen återkallas, till avslutningen av ärendet då vapen som omhändertagits värderas och löses in.

Enligt JK har det förekommit oacceptabla dröjsmål, skriver Dagens Juridik, i så många ärenden att Polisen förtjänar allvarlig kritik.

Rättsenheten måste komma tillrätta med de långa handläggningstiderna och låta det lagstadgade skyndsamhetskravet få större genomslag när återkallelser av vapentillstånd prövas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev