Naturvårdsverket och Jordbruksverket ska bland annat beskriva hur grävlingars välfärd påverkas vid grytanlagsprov och om det finns alternativ till att använda levande grävling i verksamheten. Foto: Kenneth Johansson

Grytanlagsproven under lupp igen

Regeringen har beslutat om tre myndighetsuppdrag kopplade till den nya djurskyddslagen som trädde i kraft 1 april. Det gäller grytanlagsprov med levande grävling, träning och prov i vilthägn och utsättning av vilt för jaktändamål.

Naturvårdsverket och Jordbruksverket ska enligt det första uppdraget beskriva för- och nackdelar med grytanlagsprov, hur grävlingarnas välfärd påverkas, om det finns alternativ till att använda levande grävling och vad samhällskonsekvenserna skulle bli om proven inte länge ska vara tillåtna.

 

Utsättning

Jordbruksverket ska enligt det andra uppdraget utreda om det finns behov av att ytterligare reglera djurskyddet vid utsättning av djur för jakt- och fiskeändamål.

Enligt det tredje uppdraget ska Jordbruksverket och Naturvårdsverket utvärdera djurvälfärden vid träning inför prov och vid anlagstest i vilthägn med till exempel vildsvin eller älg. Myndigheterna ska inom ramen för uppdraget analysera om det förekommer ett lidande för djuren, hur stor samhällsnytta verksamheten har och om det finns alternativ till att använda levande djur.

 

Stärka djurskyddet

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Foto: Martin Källberg

– Vi har nu en ny djurskyddslag på plats. Med dessa tre myndighetsuppdrag fortsätter regeringen arbetet med att stärka det svenska djurskyddet, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

Uppdraget om grytanlagsproven ska redovisas senast den 1 juli 2020, uppdraget om utsättning av djur ska redovisas senast den 30 september 2020 och uppdraget om träning och prov i hägn ska redovisas senast den 30 december 2020.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev