Rättvisans kvarnar mal minst sagt långsamt. Efter fyra år kan Hedinfallets sista kapitel vara på väg att skrivas i Svea hovrätt. Foto: Pia Nordlander

Fyra år senare – Hedinfallet tas upp i Svea hovrätt

På torsdag skrivs ytterligare ett kapitel i Hedinfallet då Svea hovrätt tar upp åklagarens överklagande av den friande domen i Västmanlands tingsrätt. Sannolikt också det sista kapitlet i rättsfallet, enligt två bedömare som Svensk Jakt varit i kontakt med.

Den 26 oktober 2018 greps industriledaren Karl Hedin, misstänkt för grov olaga jakt på varg. Några dagar senare häktades han, tillsammans med flera andra som enligt åklagare och polis skulle vara inblandade i den illegala jakten.

När rättegången hölls i Västmanlands tingsrätt i februari 2021 friades Karl Hedin samt de tre övriga som åtalats i samma mål, från alla misstankar.

Åklagaren Lars Magnusson nöjde sig inte med det, utan överklagade domen i den så kallade jaktdelen. Han hävdar att Hedin tillsammans med en av sina anställda tillbringade den aktuella dagens lunchrast i skogen för att skjuta en varg.

Karl Hedin frias från misstankar om illegal jakt

Fyra år senare

Och på torsdag, med en månads marginal nästan på dagen fyra år efter att den omtalade jakten ska ha ägt rum, tas målet upp i Svea hovrätt. Någon vanlig huvudförhandling är det inte frågan om. Hovrätten ska avgöra ärendet ”på handlingarna” som det heter. 

Varken åklagaren, utredande poliser, Karl Hedin, hans anställde eller deras advokater kommer att vara på plats i hovrätten, som i stället avgör målet efter att ha tagit del av handlingar samt ljud- och bildinspelningar från tingsrätten. 

Utöver det har åklagare och advokater också fått tillfälle att lämna yttranden inför hovrättsförhandlingarna.

Enig tingsrätt friade Karl Hedin

En tydlig dom

Advokat Sven Severin som företrätt Karl Hedin under de fyra år som Västmanlandfallet har pågått, säger till Svensk Jakt att han förväntar sig att hovrätten fastställer tingsrättens dom.

Advokat Sven Severin.

– Allt annat skulle vara en mycket stor överraskning. Västmanlands tingsrätts dom är tydlig. Rätten har utan reservationer underkänt åtalet och frikänt min klient på alla punkter. Det vore mycket förvånande om hovrätten gör en annan bedömning, särskilt med tanke på att målet avgörs utan huvudförhandling, säger Sven Severin.

Åklagaren överklagar friande domen mot Karl Hedin

Ett möjligt avslut

Debattören Björn Törnvall, som i somras gav ut boken Jakten på Karl Hedin – ett totalhaveri för rättvisan, och som sannolikt är den som är mest insatt i alla turer som omgärdat detta rättsfall, gör samma bedömning som advokaten Severin.

Björn Törnvall.

– Jag har mycket svårt att se att hovrätten kan komma till någon annan slutsats än den tingsrätten kom fram till. Jag hoppas att det innebär ett avslut för min vän Karl Hedin. Att han kan känna sig rentvådd från de felaktiga anklagelser han utsatts för. 

Björn Törnvall håller fast vid det han tidigare uttalat. Att det aldrig har handlat om något jaktbrott:

– Det har i stället varit ett försök från ett antal åklagare och poliser att försöka tysta en kritiker av den förda rovdjurspolitiken, samt att skrämma alla oss andra som tycker som han.

Försvarsadvokaten: Åklagarens agerande är upprörande

Ny bok: Jakten på Karl Hedin – ett totalhaveri för rättvisan

 

Sista kapitlet?

Är det då det sista kapitlet i detta långdragna och omtalade rättsfall som snart ska skrivas i Svea hovrätt?

Björn Törnvall säger att han hoppas det, medan Sven Severin menar att det är slutet i varje fall på den del som gäller åtalet mot hans klient.

– Vi får ta del av hovrättens utslag, och sedan får Karl Hedin avgöra om han vill lägga detta till handlingarna, eller om han vill gå vidare genom att undersöka möjligheterna att se till att det inte upprepas, säger Sven Severin.

Hovrätten tar upp ärendet på torsdag den här veckan, men det dröjer sannolikt en eller några veckor innan man kommer med sitt domslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev