torsdag 13 juni

Jakt & prylar

Björn Törnvalls bok är en svidande vidräkning med rättssystemet.

Ny bok: Jakten på Karl Hedin – ett totalhaveri för rättvisan

Jaktdebattören Björn Törnvall är sannolikt den som är mest insatt i alla turer som omgärdat det så kallade Västmanlandfallet och dess konsekvenser för industriledaren Karl Hedin. Han har nu skrivit en bok som närmast kan beskrivas som en svidande vidräkning med rättssystemet.

Björn Törnvall erkänner utan omsvep, redan i det inledande förordet, att han och Karl Hedin är vänner. Därför är denna bok en partsinlaga. För som Törnvall skriver, ”hur kan den vara annat?”

 

Kritisk hållning

Boken Jakten på Karl Hedin intar en mycket kritisk hållning till de delar av rättsapparaten som varit inblandade i fallet. Ansvariga miljöåklagare, artskyddspoliser, riksåklagarämbetet, domstolen som medgav hemlig avlyssning, med flera, nagelfars i en långt ifrån angenäm beskrivning av hur Hedin har hanterats. Och hanteras, eftersom delar av domen har överklagats till Svea hovrätt där den ännu väntar på ett avgörande.

 

Lösa boliner

Törnvall tar också ett bredare grepp i de kapitel där han beskriver jägarnas utsatthet. Hur man på mycket lösa boliner kan misstänkas för grova brott, och där tillstånd ges för integritetskränkande hemlig avlyssning på mycket svag bevisning.

Jakten på Karl Hedin kan närmast beskrivas som en debattbok, inte minst för att den till del grundar sig på debattartiklar som författaren skrivit tidigare, många av dem publicerade på Svenskjakt.se.

Tyngden i inläggen, tillsammans med de nya (miss-)förhållanden som Björn Törnvall avslöjar, är påfallande när de samlas i bokform.

 

Att fundera över

Om de ansvariga för Västmanlandfallet läser Jakten på Karl Hedin, och det bör de göra, har de ett och annat att fundera över.

Varför trodde de så blint på den hemliga källan som var maka till en av de misstänkta? Varför la man inte ner utredningen medan tid var? Varför förnedrades en 70-årig sågverksägare genom att visas upp i handfängsel i Västmanlands tingsrätt? Med mera, med mera.

 

Obekväm röst

För inte kan det väl vara så illa som Björn Törnvall för fram i sin bok? Det hela har aldrig handlat om ett rättsfall? Det har i stället varit ett försök från miljöåklagare och artskyddspoliser att tysta en obekväm röst i vargdebatten.

Jakten på Karl Hedin – ett totalhaveri för rättvisan är utgiven av Lava förlag och kan köpas på bland annat Adlibris för 189 kronor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay