onsdag 29 november

Jakt & prylar

Recension: ”Miljardären och varghärvan”

”Miljardären och varghärvan”. Det är namnet på en poddserie i tre delar. Där görs en detaljerad kartläggning av historien om Karl Hedin och det så kallade Västmanlandsfallet. Svensk Jakts Olle Olsson har lyssnat på dokumentärserien.

Västmanlandsfallet behöver ingen närmare presentation för Svensk Jakts läsare. Men det var i slutet av oktober 2018 som det tog sin början. Därefter har fallet, lindrigt sagt, haft många turer och det har ännu inte slutgiltigt avgjorts i högsta rättsinstans.

Västmanlandsfallet har engagerat många, inte minst jägare. Därför har det till dags dato publicerats nästan 200 redaktionella artiklar och debattartiklar på Svenskjakt.se med taggen Hedinfallet.

 

Gå till botten

I den tredelade dokumentärserien som snart släpps på PodMe försöker producenten Clara Wallin gå till botten med många av turerna som kantat härvan. Här får de flesta komma till tals och dokumentären är synnerligen välgjord.

 

Drygt två timmar

Tillsammans är de tre avsnitten drygt två timmar långa. Det krävs att man verkligen är intresserad och orkar lyssna på samtliga delar för att skapa sig en bra helhetsbild av fallet utifrån dokumentären.

Lyssnar man bara på en eller ett kanske ett par delar, och dessutom saknar tidigare kunskaper om fallet och dess turer, framstår det som att Karl Hedin och de andra åtalade är skyldiga till brott, vilka de faktiskt har frikänts för.

Men om man orkar lyssna på även den sista delen nyanseras bilden.

 

Gott betyg

Jag lyssnade igenom samtliga avsnitt och jag tycker dessutom att tiden gick fort. Det är naturligtvis ett gott betyg till dokumentärserien och jag kan därför rekommendera den.

Det jag tycker är en brist i dokumentären är att det inte någon gång nämns det flertal anmälningar om tjänstefel, för bland annat olaglig telefonavlyssning och bevismanipulation, som gjorts mot både åklagare och utredande polis.

Anmälningarna kom från Hedins sida men lades snabbt ner av den särskilda åklagare som är satt att utreda brott begångna av rättsväsendet.

 

Kunde ha nämnts

Riksåklagaren har också hanterat sådana anmälningar, liksom den nämnd som består av politiker som är satta att övervaka att vi vanliga medborgare inte får utstå övergrepp av rättsvårdande myndigheter.

Inte heller det har fått några följdverkningar för de som bedrivit utredningen.

Att gräva ner sig i det lät sig kanske inte göras, men det kunde ha nämnts i ett par meningar.

 

Klavertramp

Ett riktigt klavertramp är dock att Rovdjursföreningens jaktkritiske ordförande Magnus Orrebrant får medverka. Delen där Orrebrant deltar handlar inte om Västmanlandsfallet och de ”fakta” om rovdjur han framför är, låt säga, intressanta…

Kopplingen till varför en företrädare för en extremistorganisation ska vara med i en i övrigt välgjord dokumentär som handlar om ett rättsfall om påstådd illegal rovdjursjakt förstår jag helt enkelt inte.

Miljardären och varghärvan

Var: Exklusivt hos PodMe

När: Den första delen ”Terrornätverket som förgiftade vargar” har premiär 12 maj. Den andra delen ”Handlar det om hämnd?” finns tillgängligt 19 maj och den tredje och avslutande delen ”Allt faller” släpps den 26 maj.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.