onsdag 29 januari

Jakt & prylar

Publicerad 16 maj 2019 - 12:12

Boken Maktmissbruket är skriven av Karl Hedin, Sven Severin och Björn Törnvall.

Karl Hedin talar ut i boken Maktmissbruket

Premium

Recension. Den första delen i boken Maktmissbruket, med undertiteln Ett hot mot demokratin, bjuder på dramatisk och omskakande läsning. Där skriver Karl Hedin om när han greps misstänkt för grovt jaktbrott, om den kränkande tiden i häkte och om den vanmakt han kände och känner inför att hans liv vänts ut och in.

Det ska sägas först som sist, Maktmissbruket är en partsinlaga. För som de tre författarna – Karl Hedin, Sven Severin och Björn Törnvall – skriver: ”vad skulle den annars kunna vara?”.

Det sparas alltså inte på åsikter i boken som är en svidande vidräkning med Myndighetssverige i allmänhet och de rättsvårdande instanserna i synnerhet.

Författarna tar avstamp i det så kallade Västmanlandfallet där Karl Hedin och ytterligare fyra män greps och häktades misstänkta för olika grader av jaktbrott och jakthäleri.

 

Personlig beskrivning

Den inledande delen är en stark, stundom känslosam, personlig beskrivning av gripandet, anklagelser, tiden i häkte, polisförhör, domstolsförhandlingar, samt inte minst den kränkning Karl Hedin kände och känner inför att hans och hans närståendes hem blivit genomsökta då föremål beslagtagits. Detta är för en utanförstående den bästa delen av boken.

Nästan lika stark är återgivningen av vad som drabbade jägaren som författarna kallar P i Hälsingland, också han häktad misstänkt för att ha dödat en varg. Under tiden han hålls i fängsligt förvar avlider hans far. Närmast som en händelse får han vetskap om vad som drabbat hans familj, där han sitter isolerad på häktet. Oförstående till anklagelserna, tidigare ostraffad, bevakas han under begravningsakten av två poliser inne i kyrkan och två utanför…

 

Fler rättsfall

Ytterligare rättsfall där misstankar lett till åtal och friande domar sammanfattas och analyseras – Lillhärdalsfallet och Sjundafallet. Hedin, Severin och Törnvall granskar och förklarar och landar i mycket hård kritik mot åklagare och polis

En viktig del i Maktmissbruket är de torrare men inte mindre intressanta kapitlen där författarna analyserar åklagarens och polisens arbete. De brister de ser där menar de också finns hos andra myndigheter där tjänstemän tillåts driva egna agendor i stället för att opartiskt följa de lagar som finns. Något som i förlängningen, skriver de, är ett hot mot demokratin, då människors förtroende för myndigheter är en grundbult i samhället som inte kan rubbas utan att få allvarliga följder.

 

Splittring

I Maktmissbruket ger författarna också sin syn på orsaken till det som bidrar till att splittra stad och land. Vargen, menar de, inplanterades på 1970-talet, och kan nästan betraktas som en invasiv art. Trots det kräver de inte någon utrotning, utan framför i stället ett förslag till hur förvaltningen av varg kan utformas för att få respekt bland människor som är mest berörda av dess förekomst.

 

Lättläst

Maktmissbruket – ett hot mot demokratin är trots det tunga och allvarliga ämnet en lättläst och välredigerad bok. Vid läsningen är det lätt att ryckas med, lätt att bli förbannad. Därför är det bra att under läsningens gång ha med sig det de tre författarna understryker redan på försättsbladet – att det är en partsinlaga och att boken ska läsas som en sådan.

Boken kan beställas på webbadressen www.maktmissbruket.com och kostar 170 kronor plus frakt.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

VILKEN LOCKPIPA?
Det är snart dags att börja locka räv. Vad använder ni därute i vårt avlånga land vid lockjakten? Tänkte att det kan vara bra att sondera terrängen bland alla lockpipor.
...

Bullseye 🎯
But this time i left it feed in peace, one capercallie was already in the backpack.
#wildernesshunting #vildmarksjakt #jakt #hunting #skogsfågeljakt #tjäder #tjädertupp #capercaillie #grousehunting #hunt #jaktfilm #huntingfilm #охота #jagt #jagd #toppjakt #nature #natur #toppfågeljakt #huntem #tiurjakt #tiur #nordichunter #dinjaktbild #svenskjakt #bullseye #65x55
...

Vistelsen i stugan med bästa Matte är verkligen toppen! Vi börjar varje morgon med 5km prommis, jag får springa fritt i 3 timmar i skogen mitt på dagen & vi avslutar med en 5 km prommis efter middagen.. Jag vill flytta hit..🙏🏽❤️🙏🏽 #drever
#svenskjakt
#jakthund
...

En bra vildsvinsjakt 🐗🌲🌿🌱🍃
#nature #jakt #svenskjakt #vildsvinsjakt #foto #naturfoto
...

En av de finaste aspekterna med jakt anser jag är kamratskapen. Möjligheten att få träffa människor som man delar samma intresse med. Helt underbart! bobbysstory
Foto: miniatlarge .
.
.
#kamratskap #jakt #drevjakt #dinjakt #dinjaktbild #jägare #svenskjakt #hunting #laksen #alaska1795 #swarowskioptik
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay