Ska en jägare som endast befinner sig i närheten av vatten med blyhagelammunition i fickan riskera att lagföras, frågar riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD). Foto: Lars-Henrik Andersson

Frågan om våtmarker tas upp i riksdagen

Sverigedemokraten Tobias Andersson är inte nöjd med att regeringen inte agerar i blyhagelfrågan. Nu lyfter han saken i riksdagen med en skriftlig fråga till klimat- och miljöministern.

I ett mejl till Svensk Jakt skriver Tobias Andersson att Sverigdemokraterna är en del av regeringsunderlaget, men inte en del av regeringen.

Riksdagsledamot Tobias Andersson (SD). Foto: Riksdagen

– Som sverigedemokrat och jägare ser jag allvarligt på EU:s definition av våtmarker och ser de problem det skulle resultera i. Jag har utgått ifrån att regeringen löser frågan, men mot bakgrund av artikeln som publicerats på Svenskjakt.se känner jag nu ett behov av att pressa regeringen.

Beskriver oro

Andersson noterar också tiden det tog för regeringsföreträdare att svara på Svensk Jakts frågor om blyhagelförbudet, och EU:s definiton av våtmarker.

– Skriftliga frågor från ledamöter av Sveriges riksdag kan de dock inte ducka.

Regeringen gör inget för att rädda jakten

I sin fråga till miljöminister Romina Pourmokhtari (L) beskriver Tobias Andersson den oro han och andra svenska jägare nu känner inför att den svenska definitionen av våtmarker inte längre ska gälla.

Risk att dömas

Miöjöminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: Ninni Andersson

Tobias Andersson kritiserar också den omvända bevisbörda som införs, då jägare som befinner sig inom 100 meter från ett dike eller en vattenpöl med blyhagel i fickan måste kunna bevisa att de inte har för avsikt att använda dem.

”Utöver begränsningar av jakten och den potentiella bristen på alternativ ammunition skulle EU:s definition därutöver resultera i att jägare i närheten av en våtmark riskerar att dömas bara de bär med sig blyhagelskott. Svenska Jägareförbundet går så långt som att påstå att det bryter mot grundlagen.”

Tobias Andersson avslutar med frågan:

”Avser regeringen att vidta några åtgärder för att EU:s definition av vad som är våtmarker inte ska gälla i Sverige?”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev