Förvaltningsrätten i Luleå har gett klartecken för årets björnjakt i Gävleborgs län. Foto: Mostphotos

Förvaltningsrätten ger grönt ljus för björnjakt i Gävleborg

Premium

Rovdjursföreningen försökte stoppa årets björnjakt i Gävleborgs län genom att överklaga länsstyrelsens beslut. Det gick inte så bra.

Den 7 juni tog länsstyrelsen i Gävleborgs län beslut om licensjakt på 120 björnar, med jaktstart den 21 augusti i år. Det gillades inte av Rovdjursföreningen.

 

Björntilldelningen höjs: ”Stammen har ökat kraftigt”

För många

I sin överklagan till Förvaltningsrätten i Luleå pekade föreningen på att antalet djur var för högt, och borde ligga in linje med ett genomsnitt av de fem tidigare årens antal björnar, vilket skulle ge 52 stycken.

Men det räckte inte.

Rovdjursföreningen ville dessutom att björnjakten skulle begränsas till att hundar inte skulle få ta an björnspår närmare än två kilometer från verksamhet för viltskådning, och inte närmare än fyra kilometer från permanent bebodda hus, fritidshus med sophämtning, åtel avsedd för viltskådning och även permanent anlagd och skyltad campingplats.

Dessutom begärde Rovdjursföreningen att jakten skulle inhiberas om förvaltningsrätten inte tog beslut i frågan före den 21 augusti.

 

Så blir björnjakten 2022 – här finns besluten län för län

Klartecken för jakt

Nu har en mycket tydlig dom kommit. Förvaltningsrätten avslår i sin helhet Rovdjursföreningens överklagan.

”Förvaltningsrätten bedömer sammanfattningsvis att länsstyrelsen har visat att kraven för att fatta beslut om licensjakt efter högst 120 björnar i Gävleborgs län är uppfyllda. Med beaktande av att rätten ovan funnit jakten lämplig med hänsyn till stammens storlek och sammansättning samt att den uppfyller kraven på selektivitet och strängt kontrollerade förhållanden står den i rimlig proportion till de syften som motiverat jakten. Det har vidare inte framkommit några skäl att göra förändringar i beslutet på det sätt som Svenska Rovdjursföreningen begär i sitt andrahandsyrkande. Överklagandet ska därför avslås i dess helhet. Då förvaltningsrätten genom denna dom slutligt avgör målet föranleder Svenska Rovdjursföreningens yrkande om inhibition ingen särskild åtgärd.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev