Gävleborgs björnstam växer kraftigt. Därför utökas licensjakten i länet.

Gävleborgs björnstam växer kraftigt. Därför utökas licensjakten i länet. Foto: Roger Arnefalk / Mostphotos

Björntilldelningen höjs: ”Stammen har ökat kraftigt”

Björntilldelningen ökas rejält i Gävleborgs län. Nu hoppas att länsstyrelsen få ner den kraftigt ökande björnstammen i länet.

I höst får 120 björnar skjutas i länet. Förra året var tilldelning 70. Precis som tidigare är länet indelat i två jaktområden. 100 björnar får skjutas i det västra delområdet och 20 i det östra området.

Rovdjur dödar älgar – då försvinner jägarnas älgjakt

Björnstammen har ökat under många års tid i länet och därför höjer nu länsstyrelsen tilldelningen till höstens licensjakt.

– Vi har sedan den senaste spillningsinventeringen förvaltat stammen i syfte att minska antalet björnar i länet. Trots att vi ökat antal tilldelade björnar vid tidigare licensjakter har vi nu starka indikationer på att björnstammen ändå ökat kraftigt sedan 2017. Vi ser därför ett behov av att ytterligare öka tilldelningen vid årets licensjakt för att nå de regionalt beslutade målen, säger Simon Viklund, enheten för vilt, länsstyrelsen Gävleborg.

 

Ny beskattningsmodell

Den aktuella förvaltningsnivån för Gävleborgs län är 300 björnar och beslutades av viltförvaltningsdelegationen 2021. Björnstammen behöver regleras med hänsyn till risken för skador och negativa socioekonomiska effekter för boende och verksamma i länet. Länsstyrelsens målsättning med förvaltningen är att bibehålla en acceptans för rovdjuren och förvaltningen av dessa.

Professorns råd till älgjägare i rovdjursområden

I beräkningen av årets tilldelning har länsstyrelsen utgått från det senaste inventeringsresultatet från 2017 och uppskattat stammens utveckling med hjälp av björnobsen. Björnobsen är ett indexverktyg och bygger på synobservationer av björn under älgjaktens första sju dagar. Nytt för i år är en beskattningsmodell framtagen av Norsk institutt for naturforskning.

 

Åteljakt

Åteljakt på björn tillåts även i år. Anmälan sker via blankett eller webbformulär på länsstyrelsens hemsida. Anmälan ska vara inne hos länsstyrelsen innan den 30 juni.
Licensjakten på björn startar 21 augusti och jakten får pågå som längst till och med 15 oktober.

 

Läs hela björnjaktsbeslutet för Gävleborgs län

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev