Frågan om halvautomater och hur många skott de ska få laddas med diskuteras alltjämt inom EU. Frågan är nu vad dessa samtal får för resultat i vapendirektivet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Fortsatta möten om vapendirektivet

Det är fortfarande oklart vilka de slutliga konsekvenserna blir av vapendirektivet.
Nu pågår samtal för fullt mellan EU-kommissionen, ministerrådet och utskottet för den inre marknaden. Målet är att lägga fram ett förslag för EU-parlamentet innan årsskiftet.

Efter terrorattackerna i Paris förra året sjösatte EU-kommissionen ett vapendirektiv. Syftet var att försvåra för terrorister att komma över och modifiera vapen. Framför allt gick förslaget ut på att torpedera all användning av halvautomatiska vapen.
Men det dröjde inte länge innan kritiken blåste med full styrka. Främst eftersom man inte kan begränsa terrorism genom att sätta hårdare regler på laglydiga sportskyttar och jägare.
Kommissionens förslag behandlades därefter av ministerrådet och senare av utskottet för den inre marknaden. Under processen har de negativa inslagen i kommissionens förslag blivit färre.

 

Trilogen

– Nu pågår trilogen. Det vill säga samtal mellan kommissionen, ministerrådet och utskottet, som agerar på uppdrag av parlamentet. De ska komma överens om ett gemensamt förslag som senare ska läggas fram för omröstning i parlamentet, förklarar förbundsjuristen Ola Wälimaa i en intervju på Jägareförbundets hemsida.
Tre möten har genomförts och det verkar som man gör framsteg i försöken att komma överens. Informationen från dessa möten är knapphändig, men det låter som om kommissionen inte är villig att ändra sig kring ett förbud för halvautomater och magasin som rymmer fler än tio skott.
Frågan om regelbundna läkarundersökningar för vapeninnehavare verkar kunna lösa sig genom att respektive medlemsland får i uppdrag att besluta om hur reglerna ska se ut.

 

Klart innan årsskiftet?

Ola Wälimaa, förbundsjurist på Jägareförbundet, arbetar vidare med att förklara för olika beslutsfattare vilka konsekvenser förslagen i vapendirektivet kan få för jägarna. Foto: Jan Henricson

Men inget av ovanstående är klart.
– Vi arbetar enträget vidare. Vi verkar både själva, via Nordiskt Jägarsamvirke och FACE, förklarar Ola Wälimaa.
Jägareförbundet har regelbunden kontakt med politiker i riksdagen och i EU.
– Vi tar fram fakta och förklarar konsekvenser av olika förslag. Det handlar mycket om att få politikerna att förstå hur olika förslag i vapendirektivet kan påverka jägare och sportskyttar, säger Ola Wälimaa och fortsätter:
– Förbundet har både gjort enskilda insatser och arbetat tillsammans med skytterörelsen. Vi har gjort nytta. Men vi vet ännu inte om våra insatser räcker till. Det är, som ni förstår, svårt att ändra ett dåligt EU-förslag till något bra.
När är trilog-samtalen färdiga?
– Vad jag kan förstå vill man nå en överenskommelse innan året är slut. Men jag vågar inte lova att man lyckas, säger Ola Wälimaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev