Foto: Kjell-Erik Moseid

Fortsatt rörigt om Jämtlands ripjakt

Det är fortsatt oklart om och i så fall hur omfattande avlysningar länsstyrelsen i Jämtlands län kommer att göra i höstens ripjakt på statens marker.

Den 25 augusti är det premiär för ripjakten. Men huruvida det blir någon ripjakt alls inom Ruvhten Sijte sameby i Härjedalen är fortfarande oklart. På natureit.se, där jaktkort ska kunna köpas på statens marker, står på samtliga områden att ”Tännäs är avlyst tills vidare”.

Jägareförbundet kritiskt – skrivelse om fjälljakt möts med tystnad

– Ruvthen Sijte har begärt att hela samebyn ska stängas för småviltjakt. Samebyn anser att småviltjakten försvårar renskötseln. Länsstyrelsen har inte tagit ställning till deras begäran ännu. Men vi kan inte sälja jaktkort när det är oklart om vi har någon jaktmark att upplåta i höst. Vi vet inte redan nu inom vilka jaktområden det finns renar i höst, sa Tommy Dadell,  handläggare vid länsstyrelsen i Jämtlands län i en intervju med Svensk Jakt i april i år.

 

Stängt för älgjakt?

Och om länsstyrelsen tillåter någon småviltjakt inom samebyn i höst är fortfarande oklart. Detta eftersom länsstyrelsen fortfarande inte har lämnat något besked i frågan, trots upprepade frågor från Svensk Jakt.

Myndighet fortsätter sälja älgjaktkort – hänvisar till utredning som inte finns dokumenterad

Som enda län i landet avlyser Jämtland även småviltjakten på grund av samebyarnas älgjakt. Hur omfattande avlysningarna bli i höst är heller inte klart men här räknar länsstyrelsen i Jämtlands län med att myndigheten ska fatta beslut inom kort.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev