Vapenägare med tidsbegränsade vapenlicenser bör få dispens från Polismyndighetens krav för att licenserna ska förnyas, anser oppositionen i riksdagen. Foto: Riksdagen & Lars-Henrik Andersson

Fortsatt press på regeringen om vapenlicenser

Premium

Oppositionen fortsätter att pressa regeringen angående tidsbegränsade vapenlicenser i coronatider. Moderaten Sten Bergheden anser att vapenägarna måste få dispens från kravet på att ha tränat och tävlat för att få behålla sina licenser.

Tidigare har oppositionskollegan Kjell-Arne Ottosson (KD) lyft frågan om tidsbegränsade vapenlicenser i riksdagen. Nu ansluter Moderaternas vapenpolitiska talesperson Sten Bergheden (M), som i en fråga till inrikesminister Mikael Damberg frågar vad han ska göra för att inte laglydiga sportskyttar och jägare ska drabbas av coronakrisen.

Inrikesministern tar inga initiativ angående licenser och corona

Somliga vapenlicenser måste enligt Polismyndighetens förordnande förnyas vart femte år. Ett krav för att få förlängd licens är att vapenägaren kan visa att han eller hon tränat och tävlat i tillräcklig omfattning.

 

Samma svar

Som bakgrund till sin fråga skriver Bergheden att andra myndigheter har lämnat dispenser för att underlätta och för att undvika smittspridning, och att det är rimligt att vapeninnehavarna får samma lättnader i regelverket så länge som pandemin varar.

Coronahot mot tidsbegränsat vapeninnehav

Mikael Damberg (S).

Mikael Damberg svarar detsamma som han gjorde på tidigare fråga. Att det är polisen som utformar föreskrifterna och att det är polisen som självständigt tar beslut om regelverket ska omprövas.

– Frågor om enskilda vapentillstånd bör därför ställas till Polismyndigheten.

Inrikesministern svarar också att han inte kan överblicka om virusutbrottet kommer att påverka de tidsbegränsade vapentillstånden, och att han kommer att fortsätta att följa frågan noga ”med målet att laglydiga vapenägare inte ska drabbas i onödan av rådande situation”.

 

Inte nöjd

Frågeställaren Sten Bergheden är inte nöjd med svaret. Att både riksdagen och regeringen drivit på för att underlätta regelverk och ge dispenser under coronapandemin för att samhället ska fungera och smittspridningen minska, borde gälla även vapenägare, anser han.

Sten Bergheden (M).

– Det är mycket anmärkningsvärt att inte ministern tar tag i denna fråga omgående och lämnar tydligt besked om man avser att ge dispenser på kravet på träning och tävling i skytte under Coronakrisen. Att bara säga att man följer frågan räcker inte som svar till alla landets sportskyttar, säger Sten Bergheden.

Han tycker att inrikesministern är passiv i frågan och kallar den för helt bedrövlig.

– Andra myndigheter och ministrar har tagit fram dispenser och mildrat olika krav inom sina ansvarsområden i dessa coronatider, men så tänker tydligen inte minister Damberg jobba, säger Sten Bergheden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev