Laglydiga vapenägare riskerar att få indragna licenser när de inte kunnat träna och tävla, som de måste göra för att få licenserna förnyade. Foto: Krakatuk/Mostphotos

Inrikesministern tar inga initiativ angående licenser och corona

Premium

Inrikesminister Mikael Damberg (S) ämnar inte göra något konkret för att säkra att vapeninnehavares femårslicenser inte blir indragna på grund av effekterna av coronapandemin, men han följer frågan.

Kjell-Arne Ottosson, (KD). Foto: Riksdagen

Inrikesministern uttalar sig om femårslicenserna med anledning av en fråga som kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson ställt. I den uttrycker Ottosson farhågor för att laglydiga vapenägare riskerar att få indragna licenser när de på grund av att samhället stängt ner, inte kunnat träna och tävla som de måste göra för att få licenserna förnyade.

Risken finns att många skyttar kan känna sig mer eller mindre tvingade att hålla igång verksamheten trots smittrisk och trots att de kanske själva är sjuka. Det är här skytte skiljer sig från andra idrotter. Dessa går att pausa, i skytte betyder paus att man måste lägga av, skrev Kjell-Arne Ottosson i sin fråga och undrade vad Mikael Damberg tänkte göra åt den saken.

 

Självständig myndighet

Mikael Damberg (S). Foto: Kristian Pohl

I sitt svar konstaterar Mikael Damberg att det är upp till Polismyndigheten att utforma sina föreskrifter så länge de hålls inom det bemyndigande som polisen har fått. Han avser inte att göra något konkret för att undanröja risken för att vapeninnehavare med femårslicenser oförskyllt får indragna licenser.

Han noterar också att det är Polismyndigheten som självständigt tar beslut om gällande regelverk för vapentillstånd ska omprövas.

 

Följer frågan

Avslutningsvis skriver inrikesministern:

”Sverige befinner sig i ett allvarligt läge med anledning av coronaviruset och vi kan ännu inte till fullo överblicka konsekvenserna av utbrottet och om detta till exempel kommer att påverka möjligheterna till förnyelse av vapenlicenser. Jag kommer att fortsätta följa frågan och andra frågor på vapenområdet med målet att laglydiga vapeninnehavare inte ska drabbas i onödan av coronaviruset.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev